A kunszentmiklósi nyomozók vádemelést javasolnak egy szabadszállási férfi ellen, aki a gyanú szerint a földben talált régiségeket megtartotta magának - írják a rendőrség honlapján.

2019. szeptember 11-én tett feljelentést a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányságon az egyik múzeum képviselője, aki elmondta a rendőröknek, hogy az egyik közösségi oldalon rábukkantak egy nagyon jó állapotban lévő, több száz évesnek látszó szablya fényképére.  A szakértők a kép alapján a harci eszközt a honfoglalás korából származónak gondolták.

Ezzel a fémkeresővel bukkant a férfi, a régészeti leletekreForrás: police.hu

A képet nyilvánosságra hozó férfi a közösségi oldalon azt állította, hogy a régiséget egy fémkereső segítségével találta Szabadszállás határában, aztán kiásta és hazavitte. 

Mivel minden az ország területén talált régészeti leletek állami tulajdont képeznek és törvényi védelem alatt állnak, 

ezért a nyomozók átkutatták a 30 éves férfi szabadszállási házát.

Rendőrségi fotó az egyik régészeti leletrőlForrás: police.hu

A szablyát nem találták meg, kiderült, hogy a férfi csak egy internetről letöltött képet posztolt, és valójában nincs nála a tárgy. Ennek ellenére a nyomozók nem távoztak üres kézzel, mert a házból több, valóban régészeti lelet került elő.

A férfi házában lefoglalt régészeti leletekForrás: police.hu

A szakértői vélemény megállapította a többségében bronzból készült darabokról, hogy egy részük az i. e. XII-XIII. századból, illetve egy áttört, bronz fibula a római korból, azon belül az i. sz. II-III. századból származik.  A férfit régészeti leletre elkövetett lopás miatt a hallgatták ki gyanúsítottként. Az eljárás során szabadlábon védekező férfi ellen a nyomozást most lezárták, az iratokat vádemelési javaslattal elküldték az illetékes ügyészségnek.