Sokkal súlyosabb botrány lehet Gyurcsány erzsébetvárosi képviselőjének lopási ügyéből

Vágólapra másolva!
Múlt hét pénteken a rendőrség házkutatást tartott Borka-Szász Tamás, erzsébetvárosi DK-elnök és önkormányzati képviselő irodájában, aminek következtében váratlanul gyorsan lemondott valamennyi tisztségéről. Mint kiderült, a baloldali politikus önkormányzati áramforrásról végzett bitcoin-bányászatot hivatali irodájában. Elsőre sokak számára homályos lehet a történet: pontosan mit is csinált Borka-Szász, ami miatt kettétört politikai karrierje, miért volt összeegyeztethetetlen hivatali munkájával, és mindez miért kínos Niedermüller Péter, DK-s polgármesternek és a baloldali városvezetésnek. Virágh Előd, VII. kerületi Fidesz-alelnök lépésről lépésre ment végig ezeken a kérdéseken, rávilágítva arra, hogy egy rendkívül súlyos botrányról van szó.  
Vágólapra másolva!

A bitcoin (kriptovaluta) működésének, bányászatának, kereskedésének megértése hosszú és bonyolult informatikai, matematikai, közgazdasági magyarázatot igényel, azonban a politikus megoldotta a feladatot pár, jól érhető mondattal.

Mi az a bitcoin-bányászat?

Azt írja, egy bitcoin-bányászgépet alapvetően úgy kell elképzelni, mint egy klasszikus nagyméretű, masszív asztali számítógépet. Azzal a különbséggel, hogy azt nem általános windowsos felhasználásra, szövegszerkesztésre, internetes böngészésre, youtube-ozásra, vagy lövöldözős játékokra találták ki. Ehelyett

olyan brutális teljesítmény leadására tervezték, ami alkalmassá teszi több millió matematikai számítás és algoritmus futtatására.

Majd kitérve a szerkezetére, azt írta: mindehhez olyan és annyi extra alkatrészt kell beépíteni a számítógépbe, mintha egy autóba két-három motort akarnánk beszerelni. "Ehhez nyilván az autó karosszériáját is hozzá kellene igazítani, mindjárt háromszor akkora lenne az autónk, és háromszor vagy sokszor annyit is fogyasztana, meg mindenkinek háromszor esne le az álla, ha egy ilyen hárommotoros autót látna" - szemléltette, mekkora teljesítményre képes a bitcoin-bányászgép. Éppen emiatt a klasszikus számítógépváz helyett általában egy nagyobb fém, vagy fa keretbe szokták beleállítani a szerkezeteket. "Ez ilyen formában nem túl esztétikus, de legalább jó hangos, és értelemszerűen ömlik belőlük a meleg" - tette hozzá.

Virágh a bitcoin-bányászat költségeit is körbejárta: egy ilyen gép tervezése, összeállítása nagyságrendileg kétszázezer és hétszázezer forint közé tehető. Csakhogy ez nem csupán kiadást jelent, hanem komoly befektetést is: átlagosan egy év alatt térül meg a gép ára. Azt is fontos kiemelni, hogy a gép működtetése sokkal többe kerül, mint a megvásárlása, nagyjából havi 100 ezer forintos kiadást jelent. "A bitcoin-bányászgépnek éjjel-nappal mennie kell, mert a hosszú és bonyolult számítások végére érni időigényes feladat. Egy ilyen gép áramfogyasztása a budapesti – 37,5 forintos kilowattóránkénti áramár mellett – nagyjából 100 ezer forintos havi villanyszámlát jelent" - magyarázta el a kormánypárti politikus, milyen költségvonzatai vannak a drabális gép működtetésének.

Valószerűtlen védekezés

A rendőrségi akciót követően azonnal reagált az ügyre Niedermüller Péter egy drámainak szánt Facebook-posztban. Gyurcsány Ferenc párttársa ilyeneket írt:

  • "nem akarom eltúlozni, de alig kapok levegőt";
  • "egy párttársam, akivel együtt dolgozunk tavaly nyár óta az önkormányzati kampányban, majd a választási győzelem után az önkormányzatban, csúnyán cserbenhagyott. Vagy talán még ennél is erősebben kellene fogalmaznom. Elárult";
  • "oly mértékben csalódott és elkeseredett vagyok, hogy alig tudok mondani valamit"
  • "egyszerűen fáj, ordítani tudnék, hogy mi az öreg ördögnek kell ilyen baromságot csinálni? (...) Miért kell cserbenhagyni mindenkit, a többi képviselőt, a pártot, az eszméinket?";
  • "tényleg le vagyok sújtva, mélységesen fel vagyok háborodva, erre egyszerűen nem voltam felkészülve."

Csakhogy Virágh Előd ismertetőjéből teljesen más következik: kizárt, hogy a hivatal dolgozói előtt ismeretlen lett volna Borka-Szász virtuális bányászkodása. Ugyanis ezek a gépek - ahogy korábban szó volt róla - rendkívül hangosan működnek, olyannyira, hogy a legvastagabb falakon is áthallatszanak. "Ha valaki járt abban az irodában, biztosan nem kerülte el a figyelmét a gép. Vagy a korábbi autós példánál maradva, ki az, akinek nem tűnik föl a 3 motoros autó az utcán?" - tette fel a kérdést a fideszes politikus.

Szintén fontos mozzanata a történetnek: mivel az ex-Gyurcsány-párti politikus önkormányzati irodájából folytatta tevékenységét, így annak költségeit értelemszerűen az erzsébetvárosiak fedezték, egyszerűbben fogalmazva, közpénzből ment a "halászás". Hogy mennyi az annyi? Virágh erre is adott egy magyarázatot. Mivel mai árfolyamon számítva 11.400 dollár (3,5 millió forint) körül mozog egy bitcoin, és ha Niedermüller helyettese legalább egy bitcoint kibányászott hivatali ideje alatt, akkor

akár egy új autó árát is kifizethette magának, miközben a kerületet alsó hangon 1,2 millió forinttal húzta le.

Bitcoin-gép Borka-Szász Tamás, volt DK-s politikus hivatali irodájában. Niedermüller Péter polgármester azt állítja, nem tudott párttársa virtuális bányászkodásáról

A legfontosabb kérdés

Amit eddig tudunk, hogy a kötelező jellegű tagadás ellenére a hivatalban sokan tudhattak Borka-Szász súlyos közpénzmilliókat felemésztő bitcoinozásáról, azonban a legfontosabb kérdés még hátramaradt.

Ez egyelőre még nem tisztázott, azonban Virágh Elődnek vannak elképzelései. "Kifizette magának a pénztárcájába, vagy a lenyomozhatatlan digitális fizetőeszközzel olyan kereskedésben vett részt, amit legsötétebb ügyleteknél szokás használni. Kábítószer, fegyver, prostitúció. Ezeknél az ügyeknél rendszeresített fizetőeszköz a bitcoin" - vázolta az opciókat, amik következtében sokkal súlyosabb botrány körvonalazódik, mint ahogy azt első ránézésre lehetett volna gondolni.

Főleg, hogy mindezt Borka-Szász kihagyta vagyonnyilatkozatából, ami szintén azt mutatja, hogy valami nagyon nincs rendben az ügy körül. Azért is érthetetlen a titkolózás, mert a bitcoin ugyanolyan vagyonelem, mint a részvény, vagy az értékpapír. "Közel 300 ezer forintos havi fizetéskiegészítés. Érdekelne, hogy hogyan értékeli ezt az a NAV?" - kommentálta a fideszes politikus.