Eddig hét beteg kapott a magyar remdesivirből a Semmelweis Egyetemen

egészségügy, orvos, beteg, kórház, maszk, műtő, gyógyítás, ápoló beteg egészségbiztonság  fertőzésveszély fertőzött beteg FOTÓ FOTÓTÉMA gumikesztyű intenzív osztály koronavírus-járvány koronavírusos beteg ÖLTÖZÉK ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2020. május 5. Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 5-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Eddig összesen hét beteg kapott magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetem klinikáin. A Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus elleni szer vizsgálatai a hét elején kezdődtek, ebben mind a négy magyar orvosképző egyetem részt vesz.
Vágólapra másolva!

Eddig összesen hét beteg kapja a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen - derül ki az egyetem hétfő reggeli közleményéből. Mint írják, a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által gyártott koronavírus elleni szert október 14-én adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján.

Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben Forrás: MTI/Balogh Zoltán

– A 75 éves, súlyos állapotú nőbeteg aznap érkezett az intézmény COVID-19-betegeket ellátó osztályára – mondta el dr. Müller Veronika, a klinika igazgatója. A magyar koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban az egyetem három klinikája vesz részt: a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika.

Az amerikai gyártású szert eddig is használták

A közleményben arra is emlékeztetnek, hogy magát a remdesivir nevű hatóanyagot - annak az amerikai változatát - már eddig is alkalmazta az egyetem a standard terápia részeként.

– Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika valamennyi lélegeztetett, illetve oxigénterápiára szoruló COVID-19-betege kapja ezt a hatóanyagot is a komplex terápia részeként, az első adagolására augusztus 8-án került sor – közölte Gál János klinikaigazgató. Mint kiderült: azóta

a három egyetemi ellátóhelyen 15 beteget kezeltek ezzel a szerrel

jellemzően 5, esetenként 10 napon át.

A hét elején kezdődött a klinikai vizsgálat

A közleményben arra is kitérnek, hogy ezek mellett a kezelés szerves része a vérplazma-terápia is:

a gyógyult koronavírus-fertőzöttek véréből előállított szérumot eddig 57 beteg kapta meg.

– Ezek mellett 2020 áprilisától a lélegeztetett betegek komplex terápiás protokolljának kötelező eleme a dexametazon adagolása. Több tanulmány szerint is bizonyos kortikoszteroidok, így a dexametazon az immunválasz csökkentésével hozzájárulhatnak a terápia sikeréhez. Az új evidenciák ismeretében az oxigént igénylő esetekben is kiegészítő terápiaként alkalmazzák ezt az egyetemen a COVID-betegek esetében – írja közleményében a Semmelweis Egyetem.

A magyar gyártású remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálat a hét elején kezdődött meg Magyarországon, amelyben mind a négy orvosképző egyetem részt vesz.