A Newsmax amerikai hírportál hétfőn foglalkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter videójával, amelyben Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelöltet ukrajnai korrupciógyanús ügyeinek megválaszolására szólította fel. 

Mint ismert, Biden philadelphiai megszólalásaiban Magyarországot és Lengyelországot egy lapon említette Fehéroroszországgal, egyúttal ezeket az országokat "totalitárius rezsimként" emlegette. 

Szijjártó Péter erre válaszul szombaton egy videót tett közzé közösségi oldalán. Felidézte, Barack Obama elnöksége alatt Joe Biden alelnökként nyolc évig sokat foglalkozott közép-európai kérdésekkel. Hangsúlyozta, a demokraták hivatali ideje alatt a közép-európai országok kioktatása, folyamatos támadása zajlott amerikai részről. "Mi magyarok a saját bőrünkön éreztük mindezt" - fogalmazott a tárcavezető, majd példaként említette a magyar alaptörvény elfogadását kísérő támadásokat, valamint azt is, hogy az amerikai nagykövetség vezetői milyen önfeledt örömmel vettek részt azokon a budapesti tüntetéseken, amelyeket az ellenzék a kormánnyal szemben rendezett. Hozzátette, 

emellett emlékezni kell azokra a politikailag rendkívül elfogult véleményekre is, melyeket a magyar ellenzék támogatása és a magyar kormány támadása érdekében hoztak nyilvánosságra".

A magyar külügyminiszter felidézte, Joe Biden ebben az időszakban nagyon sokat foglalkozott Ukrajnával, "volt egy olyan időszaka az alelnöki periódusának, amikor kis túlzással többet járt Ukrajnába, mint a Washingtonon kívüli vidéki Amerikába". "Ekkor a fia, az egyik fő ukrajnai energetikai vállalat egyik igazgatói pozícióját töltötte be" - ismertette, aláhúzva, ebben az időszakban rendkívül korrupciógyanús ügyek történtek az ukrán energetikai szektorban.

Szijjártó Péter szerint jó lenne, ha Joe Biden mielőtt újra Közép-Európával kezdene foglalkozni, megválaszolná, hogy fia milyen szerepet játszott azokban a korrupciógyanús ügyekben, melyek az ukrajnai energetikai szektorban végbementek. Arra is választ várnak, Joe Biden milyen módon vetette latba politikai befolyását a fia és a fia által vezetett vállalat nyereségessége érdekében; miért helyezett nyomást az ukrán kormányra és államra, hogy menesszék az ukrán főügyészt, milyen köze volt ennek a menesztésnek ahhoz, hogy teljesen elültek a Joe Biden fiának energetikai üzleteihez kötődő nyomozások.

Joe Biden ügyéről a linkre kattintva tudnak bővebben olvasni.