Azt követően, hogy Novák Katalin lett a családokért felelős miniszter, újabb családtámogatási programokat jelentett be, amelyek 2021. január elsejétől lépnek majd életbe. Ezek a következők: 5 százalékos, visszaigényelhető áfa csok esetén, az otthonfelújítás költségeinek a felét 3 millió forintig átvállalja az állam, nem lesz korhatár a gyermekek otthongondozási díja tekintetében, valamint illetékmentesen lehet a csokkal új és használt lakást is vásárolni. Az Origo összegyűjtötte az új családtámogatási programok részleteit.

Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) eddigi államtitkárát Áder János köztársasági elnök szeptember 21-én nevezte ki a családokért felelős tárca nélküli miniszterré, október elsejei hatállyal.

Novák KatalinForrás: MTI/Soós Lajos

Rá egy napra az újdonsült miniszter már arról beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy a koronavírus-járvány kezelése kapcsán a családok életszínvonalának megtartása ugyanolyan fontos, mint az emberi élet megvédése és a gazdaság talpra állítása. Novák Katalin kijelentette, a támogatások folyamatosan bővülnek, a tervek alapján ez a közvetkező másfél évben sem fog megállni.

Korábban már bővült az alanyi jogú juttatások köre, például szeptembertől minden diák ingyenesen kapja a tankönyveket, valamint ingyenessé, illetve kedvezményessé tette a kormány az étkeztetésüket.

27 százalék helyett csak 5 százalék lesz az áfa, és még az is visszaigényelhető

Október 11-én, szintén a Kossuth rádióban Novák Katalin emlékeztetett rá, hogy A 2015-BEN BEVEZETETT CSOKKAL 150 EZERNÉL IS TÖBB CSALÁD OTTHONTEREMTÉSÉHEZ JÁRULT HOZZÁ A KORMÁNY, csaknem 500 milliárd forinttal. A cél pedig az, hogy a jövőben is fokozottan tudják segíteni a családokat - tette hozzá.

Éppen ezért bejelentette, hogy ha valaki 2021. január elseje után új építésű ingatlant vásárol - ami lakás esetén nem haladja meg a 150, háznál a 300 négyzetméteres alapterületet -, akkor a mostani 27 százalékos áfa helyett csak 5 százalékot kell fizetnie. Példának okáért: EGY 30 MILLIÓ FORINTOS INGATLAN VÁSÁRLÁSAKOR EZ 6,5 MILLIÓ FORINTOS ÁFAMEGTAKARÍTÁST JELENTHET, egy 50 millió forintosnál pedig 11 milliót.

További könnyítésként közölte a miniszter asszony, hogy azok, akik csokkal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól az 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik. Az előbbi példánál maradva, egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett még 2,5 milliót, ami biztosan a családoknál marad, mert ők igényelhetik vissza az áfatartalmat.

Az ezzel kapcsolatos álhírek cáfolataként Novák Katalin leszögezte, hogy a csokot a gyermekeiket egyedül nevelő szülők is igénybe vehetik már meglévő gyermekeik után, használt ingatlanhoz is felhasználható, és már egy gyermek vállalása esetén, illetve gyermeket tervező házaspároknak is jár a támogatás.

Ráadásul NAGYCSALÁDDÁ VÁLÁS ESETÉN AZ IGÉNYLŐK A BABAVÁRÓ TÁMOGATÁST IS TELJES EGÉSZÉBEN MEG TUDJÁK TARTANI, amihez hozzájön a csok, és még felvehetnek egy 15 millió forintos, garantáltan 3 százalék alatti kedvezményes kamatozású, hosszú futamidejű kölcsönt.

Az otthonfelújítás költségeinek a felét átvállalja az állam

Novák Katalin október 14-én ismertette, hogy otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-jétől. A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét pedig átvállalja az állam, legfeljebb 3 millió forintig. Ez teljesen független attól, hogy valaki él-e a csok által felkínált lehetőséggel, vagy sem.

A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető.

Novák KatalinForrás: Origo

A miniszter elmondta, a programért a Magyar Államkincstár lesz a felelős, mert az képes nagy érdeklődés esetén is a tömeges igények kielégítésére. A kormány célja, hogy a visszaigényléseket lehetőleg teljes egészében online lehessen intézni, és minél rövidebb idő alatt lehessen megvalósítani.

Nincs korhatár a gyod esetében

Novák Katalin október 16-án, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában tisztázta, hogy nem lesz életkori határ a gyermekek otthongondozási díja (gyod) tekintetében, így nem ér véget a támogatás 18 éves korban. Ezt fontos hangsúlyozni, hiszen a baloldali propagandamédiában jelentek meg már olyan álhírek, amelyek szerint a gyod-nál 18 év a korhatár. Ez fake news, mint ahogy az is, hogy keveset költ a kormány az otthonápolási díjra. A valóság ezzel szemben az, hogy míg Gyurcsányék idején ténylegesen keveset, mindössze 15 milliárd forintot költöttek erre a célra, az Orbán-kormányok alatt ez 55 milliárdra emelkedettderült ki Rétvári Bence államtitkár október 19-i országgyűlési felszólalásából.

Illetékmentesen lehet a csokkal lakást vásárolni

Novák Katalin október 19-én jelentette be, hogy januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik csokkal vásárolnak új vagy használt ingatlant.

Példának okáért Novák azt mondta: EGY 50 MILLIÓ FORINTOS INGATLAN ESETÉBEN 2 MILLIÓ FORINT MEGTAKARÍTÁST JELENT, A CSALÁDOK ÍGY AZ ÁFACSÖKKENTÉSSEL ÉS AZ ÁFAMENTESSÉGGEL EGYÜTT 15,5 MILLIÓ FORINTOT SPÓROLHATNAK MEG.

Fontos kiemelni, hogy az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. A PROGRAM FELÜLRŐL NYITOTT, ANNYI PÉNZT NYÚJTANAK, AMENNYIRE IGÉNY LESZ, ENNEK NINCS FELSŐ HATÁRA.