Már vállalatok is segítik a pályaorientációban a Tanítsunk Magyarországért programban részt vevő diákokat, akiknek egy nyírkarászi csoportja szervezett látogatásra érkezett kedden a Michelin Hungária Kft. nyíregyházi gyárába - számolt be az eseményről Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő a helyszínen újságíróknak elmondta: csaknem 150 vállalat jelezte részvételét a programba, megnyitják kapuikat a nyolcadikosok előtt. A diákok betekintést nyernek a munkafolyamatokba, hasznos tapasztalatokra tehetnek szert, ami aztán segít pályaorientációjukban. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszédet mond a Tanítsunk Magyarországért program vállalati része indulásának bejelentésén Nyíregyházán, a Michelin Hungária Kft. gyárában 2020. október 20-án. Már vállalatok is segítik a pályaorientációban a Tanítsunk Magyarországért programban részt vevő diákokat.Forrás: MTI/Balázs Attila

Szentkirályi Alexandra jelezte, hogy a Nyíregyházára érkező végzős általános iskolásokat segíti a képességek, készségek elsajátításában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft., és a Nyíregyházi Egyetem együttműködésében zajló programban, a mentorként részt vevő egyetemisták pedig képesek példát mutatni.

Ha munka van, minden van- idézte Szentkirályi Alexandra a kormány álláspontját, hozzátéve, lehetővé kell tenni, hogy aki akar, tanulhasson, majd dolgozhasson, ezáltal javuljon a családok életszínvonala.
A kormányszóvivő reményét fejezte ki, hogy a cégek motiváló, vonzó képet mutatnak majd a fiataloknak, és e fiatalok közül kerülnek majd ki a jövő legjobb mérnökei, szakemberei.

Nyírkarászi diákok a Tanítsunk Magyarországért program vállalati része indulásának bejelentésén Nyíregyházán, a Michelin Hungária Kft. gyárában 2020. október 20-án.Forrás: MTI/Balázs Attila

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára közölte:

a programhoz csatlakozó 144 cég közül 32-vel már szerződést kötöttek.
Az államtitkár hangsúlyozta: a program nagy segítség azok számára, akiknek "a munka és a továbbtanulás messze van", mert nem központi helyen élnek. A programnak köszönhetően közelebb kerülhetnek a továbbtanulási lehetőségekhez, a világ kitágul számukra, az élményszerzés pedig segít az értékteremtésben.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszédet mond a Tanítsunk Magyarországért program vállalati része indulásának bejelentésén Nyíregyházán, a Michelin Hungária Kft. gyárában 2020. október 20-án.Forrás: MTI/Balázs Attila

György László megemlítette, hogy hasonló eseményt szerveztek már Debrecenben a golyóscsapágygyárban, a szerencsi csokoládégyárban, Nyíregyházán a kenyérgyárban, illetve a repülőtéren.

Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a szakmai képzésektől a felsőfokú képzésekig az ismeretszerzés széles skáláját kínálják a gyár dolgozóinak.
A tájékoztató után a 13 diák és mentoraik megtekintették a gumigyártás folyamatait.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára (j) és nyírkarászi diákok a Tanítsunk Magyarországért program vállalati része indulásának bejelentése után tett gyárlátogatáson a Michelin Hungária Kft. üzemében Nyíregyházán 2020. október 20-án.Forrás: MTI/Balázs Attila

A Tanítsunk Magyarországért programmal kistelepüléseken élő fiatalokat támogatnak tanulmányaik sikeres elvégzésében, látókörük szélesítésében, a tudatos iskolaválasztásban. A diákok mellé szegődő egyetemista mentorok feladata, hogy megmutassák a diákoknak a településen túli világ lehetőségeit, például a szakképző intézményeket, a középiskolákat, a különféle munkahelyeket.