Kedden ismét beszámolót tartott az Operatív Törzs a koronavírus-járvány terjedéséről. Kiderült, hogy 46 óvodában és 21 iskolában van rendkívüli szünet, 153 osztálynál és 17 teljes iskolánál pedig digitális munkarend a koronavírus-megbetegedések miatt. A tisztifőorvos azt javasolta az embereknek, hogy oltassák be magukat influenza ellen.

Az elmúlt 24 órában 989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 48 757 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján azonban hozzátette, a friss adat nem teljes, mert az egyik egyetem jelezte, hogy informatikai probléma miatt nem futottak be az NNK-hoz az adatok. 

Meghalt 38, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 1211 főre emelkedett. Müller Cecília elmondta, a pandémia előrehaladásával a halálos áldozatok száma is emelkedni fog. 14 637-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 909 fő. Az aktív fertőzöttek 30%-a, a meghaltak 40%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 1960 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen. Ez utóbbi szám is emelkedő tendenciát mutat – emelte ki, hozzátéve, hogy ez szerencsére a gyógyultak számával is így van. 

Tavasszal is azon voltunk, hogy az egészségügyi ellátórendszert ne terheljük túl. Ezért mi magunk is sokat tehetünk. Nem javasoljuk a tömeges rendezvényeken való részvételt. Csak a zászlófelvonás és díjátadás lesz megtartva – ismertette Müller Cecília, aki a más rendezvényektől való távolmaradást is kérte az emberektől.

A Szent Gellért Általános Iskola a tanévkezdés napjánFotó: Csudai Sándor - Origo

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjék az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az Operatív Törzs jelenleg 46 óvodában és 21 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 153 osztálynál és 17 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt. Az iskolákban nemsokára megkezdődik az őszi szünet. Az országos tisztifőorvos üdvözölte, hogy az oktatás gördülékenyen ment.  Az őszi szünet időtartama alatt egy nagy fertőtlenítő akció lesz az iskolákban – fogalmazott. A cél a gördülékeny működés – vázolta a kormány legfontosabb törekvéseit az iskolákkal kapcsolatban. 

Ahol nagyobb számban voltak megbetegedések, ott a katonaság is segíteni fog a fertőtlenítésben. 

A korosztályok érintettsége is másképp néz ki a 42. héten: a 65 éven felüliek is és a fiatalok is jobban érintettek – mondta el Müller Cecília. Összességében elmondható, hogy a járványba bevonódnak a középkorúak és az idősek. Ugyanakkor a 14 éven aluli gyermekre továbbra sem annyira veszélyes a vírus - tette hozzá. 

Változatlanul a sűrűn lakott Budapest a legérintettebb. Budapesten (14 889) és Pest megyében (6244) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (3000), Borsod-Abaúj-Zemplén (2715), Szabolcs-Szatmár-Bereg (2351) és Hajdú-Bihar megye (2314). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (504).  

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amíg csak a fiatalok voltak érintettek, addig a nők és férfiak megbetegedési aránya 50-50 százalék volt. Ez megváltozott kicsit: az idősebbek jobban való bevonódásával a nők között több a fertőzött. Magyarországon a nők, a világon a férfiak az érintettebbek – vázolta. 

Az influenza elleni védőoltást minden háziorvosi praxisba kiszállították már, amely mindenki számára térítésmentesen kérhető, ez vonatkozik a gyerekekre is - mondta Müller Cecília. Az oltás elsősorban a krónikus megbetegedésben szenvedőknek javasolt, valamint a 60 év felettiek számára. Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy mindenki csak előzetes bejelentkezés után menjen az orvosi rendelőkbe. Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a munkájuk miatt veszélyeztetetteknek is ajánlják, hogy oltassák be magukat. A koronavírus ellen nem véd az oltás, de csökkenti a súlyosabb betegségek kialakulását – emelte ki. Hozzátette, hogy az orvosok beszámolója alapján sokan éltek és élnek az influenza elleni oltás lehetőségével, amelyre mindenkit bátorított.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, az elmúlt 24 órában 505 emberrel szemben kellett intézkedniük, mert a tömegközlekedésben nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Hétfőn hét ilyen intézkedésre volt szükség, amiből 4 figyelmeztetéssel, 3 szabálysértési feljelentéssel zárult.

A kereskedelmi üzletekben, közintézményekben és egyéb, a jogszabályban meghatározott helyeken, ugyancsak a kormányhatározat hatályba lépése óta 966 emberrel szemben intézkedtek ugyanezért, ebből hétvégén 18 figyelmeztetéssel, 6 pedig szabálysértési feljelentéssel zárult.

Kiss Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy ismeretlen személyek fehér ruházatba öltözve hamisan, hivatalos fertőtlenítő személyzetnek adják ki magukat. A rendőr alezredes kiemelte, hogy a fertőtlenítési feladatokat kizárólag a területi tisztifőorvos és a helyi önkormányzat egyeztetésével végezhetik el. 

Mindenkit arra kért, hogy ha ilyen jellegű visszaélést tapasztalt, értesítse a rendőrséget.

11 275 helyszíni ellenőrzést hajtottak vére, ebből 3292 házi karantént rendeltek el, így jelenleg 24 380 házi karantén alá vont személyt tartanak nyilván. Közülük 1021-en vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikáción keresztül ellenőrizzék, hogy betartja-e a karanténszabályokat.

A határforgalomról szólva elmondta: Magyarország határátkelőinél zökkenőmentes a ki- és belépés, de a teherforgalomban belépőoldalon Röszkénél és Tompánál 3 órás, Csanádpalotánál és Beregsuránynál 2 órás várakozással kell számolni.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy megoldható zárt térben az iskolások, gyermekek mozgása. 

A sport ebben az időszakban kiemelten fontos. Torlódás alakulhat ki az öltözőkben, erre fel kell készülni – emelte ki az országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a tornacsarnokok nagyok, azonban a szellőztetéseket meg kell oldani. Azt is elmondta, hogy sportolás után a sporteszközöket le kell fertőtleníteni, tisztítani, mielőtt jön a következő csoport.

Meg kell köszönnünk a magyar lakosságnak a szabálykövető magatartást - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes egy sajtókérdésre reflektálva.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, személy szerint nem hallott olyan orvosról, aki megtagadta volna az intézményi átvezénylést. Rendkívüli teljesítményt igényel a jelenlegi, rendkívüli helyzet mindenkitől – jelentette ki az országos tisztifőorvos, aki megköszönte azoknak az orvosoknak a munkáját, akik nem felejtették el esküjüket.

Ideális eset az, ha valaki a rendelőben kapja meg a védőoltást – mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy az idősebbek, akik nem tudnak elmenni a rendelőbe, azoknak a háziorvosa otthonában adja be az oltóanyagot.

Az antigéngyorsteszt kapcsán kiemelték, hogy a tesztek „megnyugtató eredményt" adtak. Ha pozitív volt a teszt, akkor mind a PCR-, mind az antigénteszt megbízhatóan funkcionált. Az antigénteszt nagy előnye, hogy gyors. Példaként hozta fel, hogy már a mentőautóban el tudják végezni a műveletet, aminek következtében már a megfelelő ellátóhelyre tudják vinni a beteget. A legfőbb előnye az, hogy a beteg gyors ellátásában részesül, és gyorsan a megfelelő helyre kerül  – húzta alá.

Eddig 909 egészségügyi dolgozó átvezénylése történt meg – emelte ki a Magyar Nemzet kérdésére Müller Cecília.

Az őszi szünet alatt, ha sem a fogadó nagyszülő, sem a gyerek nem mutatja a betegség jeleit (láz, hőmérséklet-emelkedés, köhögés, stb.), akkor biztonsággal találkozhatnak – válaszolt sajtókérdésre az országos tisztifőorvos.