Ázsiai horrorkonyhát zártak be Budapesten - videó

Nébih ellenőrzés bezáratás távol-keleti étterem
Vágólapra másolva!
Súlyos hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti távol-keleti étterem tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrzés során súlyos higiéniai hiányosságokat találtak, és közel 350 kiló lejárt szavatosságú élelmiszert vontak ki a forgalomból.
Vágólapra másolva!

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat tártak fel egy budapesti távol-keleti étteremben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október első napjaiban - derül ki a hivatal közleményéből. Mint írják, az egység üzemeltetője sem a tevékenység végzéséhez szükséges külön engedélyt, sem a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolását nem tudta bemutatni.

Undorító folyadék a főzőedények körül

Az alapvető dokumentációs hiányosságokon túl azonban a Nébih ellenőrei az üzlet szinte minden helyiségében, de még az udvaron is találtak higiéniai problémákat.

A kiszolgáló- és tálalópult szennyezett, higiénikus élelmiszertárolásra alkalmatlan volt. A mögötte kialakított egymedencés mosogató/kézmosóban a lefolyó koszos volt, a szintén kifogásolható állapotú padozaton élelmiszert tároltak – részletezik a közleményben. Emellett a különösen takarítatlan főzőkonyha hűtőtereiben együtt tárolták a nyers zöldséget, a fagyasztott élelmiszert, a nyers tésztát és a húst, ami a Nébih szerint komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. Piszkosak voltak a berendezési tárgyak,

a főzőberendezések körül pedig ismeretlen eredetű, undort keltő folyadékot találtak az ellenőrök.

Mint írják általános szennyezettség uralkodott az egység hűtőtereiben, az udvari részben elhelyezett hűtők tetején pedig egy félig fedett helyen pácolt húst és friss tésztát tároltak. A vendégek részére kialakított mellékhelyiség padozata, oldalfala koszos volt, és nem biztosították a higiénikus kézmosás feltételeit sem.

350 kiló élelmiszert semmisítettek meg

Az étteremben tapasztalt hiányosságok miatt a Nébih

azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét.

Egyúttal a szakemberek csaknem 350 kg nem nyomonkövethető, lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivontak a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltották, továbbá elrendelték az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését - derül ki a közleményből.

Azt is hozzátették, hogy az egység kizárólag az élelmiszerbiztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja majd tevékenységét.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.