Az elmúlt évek költségvetési és pénzügyi makrogazdasági eredményei biztos alapot teremtettek a koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági és társadalmi hatások enyhítésére - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a 2019-es költségvetés zárszámadásáról folytatott vitában, az Országgyűlés szerdai ülésén.

A miniszter a tavalyi költségvetés végrehajtásáról beszámolva kiemelte: 

a baloldal a 2019-es büdzsét jövőellenesnek, kiszámíthatatlannak, fenntarthatatlannak nevezte, de a baloldali képviselőknek nem lett igazuk. 

Hangsúlyozta: a krízishelyzetet nem megszorításokkal, hanem átfogó programmal enyhíti a kormány, továbbra is a munkahelyek megőrzése, a családok támogatása a cél, Magyarország és a magyarok biztonságának a garantálását helyezték a középpontba.

Varga Mihály pénzügyminiszterForrás: MTI/Kovács Attila

Ennek egyik fontos feltétele volt, hogy az elmúlt években - így tavaly is - fegyelmezett, kiszámítható és a gazdasági növekedést élénkítő gazdaságpolitikát folytattak - jelentette ki Varga Mihály.

A miniszter közölte: 2019-ben a magyar gazdaság gyors növekedést ért el, 4,6 százalékos bővülést mutatott, a foglalkoztatottak száma 4,5 millió felett alakult, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék volt és több mint 11,5 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset. Megjegyezte, a kormány meghirdette a családvédelmi akciótervet, miközben megőrizte az államháztartás stabilitását, és tovább javult Magyarország nemzetközi pénzügyi megítélése.

Varga Mihály felidézte: a baloldal azt kérte a költségvetéssel kapcsolatban, hogy mérsékeljék a növekedésre vonatkozó várakozásokat, de az jelentősen csökkentette volna a mozgásterüket, és a valóság a kormányt igazolta. Sokan jósolták, hogy többször módosítani kell majd a költségvetési törvényt, de egyszer sem kellett - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: jó, hogy nem fogadták el a baloldali tanácsokat, így folytatódhatott a családok támogatása, az adócsökkentés és a hazai vállalkozások segítése.

Megjegyezte: érkeztek kritikák az Állampapír Plusz miatt is, de az nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar adósságállomány egészségesebb szerkezetű legyen, és külső kitettsége csökkenjen. Varga Mihály közölte: aktív beruházáspolitikát folytat a kormány, és tavaly minden korábbinál nagyobb értékben valósultak meg beruházások Magyarországon. Úgy látja, 

a magyar gazdaság növekedési lendületéhez szinte minden ágazat érdemben járult hozzá, a legnagyobb mértékében pedig az építőipar teljesítménye nőtt, nagyban köszönhetően az otthonteremtési programnak. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a termelői szektorok teljesítettek jól, de a háztartások fogyasztása is bővült.

Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar gazdaság teljesítménye megalapozta a családokat középpontba helyező gazdaságpolitika folytatását, ezért meghirdették a családvédelmi akciótervet.

Azt is kiemelte, hogy továbbra is az adócsökkentés kormánya maradnak, ezt igazolták a 2019-es adóügyi intézkedések is.