Fedezze fel a legek régióját, az Északi-középhegységet!

Íme, 5 kirándulóhely, amelyek ősszel a legvarázslatosabbak Visegrádi vár Fellegvár
Vágólapra másolva!
Magyarország legmagasabb csúcsait adó természeti képződménye számos rekordot tart országszerte, és élmények egész tárházával várja a térséget felfedezni vágyókat. Gyönyörű kilátás a csúcsokról, izgalmas túrák, egyedülálló élővilág, páratlan kalandok: ezt ígéri az Északi-középhegység.
Vágólapra másolva!

Különleges élményekkel várja felfedezőit a természeti rekordok régiója. A Dunakanyar emblematikus látképe, a Visegrád fölött magasodó hegyen fekvő Fellegvár, melyet nem érdemes kihagyni a rendkívüli panoráma miatt és remek kiállításai miatt sem.

A visegrádi Fellegvárból rendkívüli kilátás nyílik a környező térségre. Forrás: Polyák Attila / Travelo

A közelben az Apátkúti-patak völgyében fekvő Telgárthy-réten is alighanem minden korosztály talál magának elfoglaltságot: számos mászóka, pad és asztal várja a patakparton a kirándulókat, és a tűzgyújtó helyeknek hála, egy családi, vagy éppen baráti bográcsozás is könnyen kivitelezhető.

A rét mellett található a Bertényi Miklós Füvészkert, és több pisztrángos-, valamint egy horgásztó, az Ördögmalom-vízesés, a Magda-forrás, de a Kaán-forrás is.

A térség egyik leghíresebb látványossága, Dobogókő elsősorban egyszerű megközelíthetősége és széles panorámát nyújtó kilátóhelyei miatt népszerű célpont,

de a tél beköszöntével lesiklópályáját is sokan látogatják, valamint a hegy sziklákkal teletűzdelt, északi oldalában vezető látványos Thirring-körutat a régió egyik legizgalmasabb túraútvonalaként tartják számon. Visegrád legmagasabban fekvő kilátója, a Zsitvay-kilátó a városból könnyen megközelíthető, és tetejéről tiszta időben ellátni a Mátrától a Zsámbéki-medencéig is.

Dobogókő Forrás: Origo

Itt található továbbá az ország legnépszerűbb nyári bobpályája, valamint egy drótkötélpálya is várja a további izgalomra vágyókat.

Visegrádi utcarészlet Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A Prédikálószék a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja, csúcsáról tiszta időben belátni az egész Dunakanyart, a Börzsönyt, Visegrádot, sőt a Naszályt is.

Magyarország legmagasabb pontját, a Kékestetőt és a közelében fekvő települést, Mátraszentimrét vadregényes erdőrengeteg, széles panorámájú bércek, szurdokok, tiszta hegyi levegő veszi körül. Ajól karbantartott turistautakon hétvégeken is garantált nyugalom várja a felfedezőket.

A kirándulóknak érdemes a Galyatetőtől Ágasvárig elterülő Mátra-bércen, illetve a Kékestető-Mátraháza-Mátrafüred tengelyen megtervezni az útvonalat. Ezen kirándulópontok egész évben várják a látogatókat.

Sástó közelében találjuk hazánk legnagyobb kalandparkját, de kihagyhatatlan túrát ígér a közeli Ilona-völgy is, ahol az ország legnagyobb vízesése található. Aki a térségben jár, annak a recski Nemzeti Emlékparkot is érdemes útba ejtenie. A Mátra legjelentősebb várromja, a Siroki Vár is megérdemel egy utazást, míg a középkori várak szerelmesei Kisnánán találnak további várromokat.

Kilátás Sirok várából Forrás: Flickr.com / dr. Korom János

A Mátra kapujaként szokás emlegetni Gyöngyöst, amely hangulatos belvárosával, egyházi gyűjteményekkel, a legnagyobb ferences könyvtárral, a gyönyörűen felújított Orczy-kastélyban egy teljes mamut csontvázzal, kerttel, pálmaházzal várja látogatóit, de a Mátra lábánál fekvő kis falvakban is csodaszép templomok fedezhetők fel, mint például az egyedülálló oltárépítménnyel díszített gyöngyöspatai templom.

A Börzsöny felfedezésekor a legmagasabb csúcs, a Csóványos meghódítása minden tágas panorámát kedvelő utazó számára kihagyhatatlan, de a környéken közlekedik a 120 éves Királyréti Erdei Vasút is, mely a Morgó patak völgyében halad Kismarostól Szokolya községen át Királyrétig.

Kilátás a Csóványos tetején található kilátóból Forrás: Aspectomat/Wikipedia

A régió bebarangolása alkalmával Nagybörzsöny is ajánlott úti cél, különleges élmény felkeresni a helyi kosárfonó és szőnyegszövő népművészeket is, de az egyedülálló hangulatú Zebegényt javasolt legalább egy könnyed séta erejéig érinteni, hiszen hangulatos utcák, házak és környék legjobb rétesezője várja az idelátogatókat.

A Julianus-kilátó közel tizenöt méter magasan lélegzetelállító látványt ígér,

míg Gödön a Feneketlen-tó és a strand környékén érdemes kicsit sétálgatni, de akár evezni vagy biciklizni is, ugyanis számos kölcsönzési lehetőség akad a környéken.

A Északi-középhegység legérdekesebb része sokak számára a meredek sziklafalakkal és lejtőkkel körülzárt, majdnem vízszintes Bükk-fennsík.

A környéken található barlangok közül a legtöbb képzettség nélkül is látogatható, mint az Anna-barlang, az István-barlang, a Szeleta-barlang, vagy a Kecske-lyuk.

A naplemente mindig hatalmas élmény a Julianus-kilátóból Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A festői szépségű Lillafüred a Bükk keleti szélén, a Garadna és a Szinva völgyének találkozásánál, a Hámori-tó partján fekszik. Impozáns látványa miatt önmagában is érdemes felkeresni, de egy több napos kirándulásra is megfelelő célpont lehet, hiszen a tavon csónakázás, a térség bebarangolása, vagy a közeli barlangok felfedezése is izgalmas kaland lehet az aktív kikapcsolódást keresőknek. Ráadásul nem messze található hazánk egyik legkülönlegesebb fürdője, a Miskolctapolcai Barlangfürdő is, melynek természet vájta zegzugos járataiban, csarnokaiban fürdőzni páratlan élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Hámori-tó a lillafüredi Palotaszálló tornyából Forrás: MTI/Manek Attila

A régió egyik leghíresebb térsége, a Szalajka-völgy legkeresettebb látnivalója a 17 méter magas Fátyol-vízesés, amely nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége.

Az év bármely napján érdemes felfedezni évszakonként változó pompáját. Itt működik az 1908-ban készült, egykor több mint 30 km hosszúságú kisvasút-hálózat utolsó, megmaradt 4 km hosszú szakasza is, melyen át elérhető a Gloriett-tisztás.

A térség felfedezésekor célszerű odafelé vonattal, vissza pedig gyalog bebarangolni a tájat.

Az Északnyugati-Börzsöny legszebb, legváltozatosabb túraútvonala is egy sínpár vonalához kapcsolódik, hiszen a kemencei kisvasút végállomásától, a vadregényes Fekete-völgyön át lehet eljutni a Salgóvár romjaihoz, majd a csodás panorámájú, sziklás Holló-kő érintésével az Ökör-orom hangulatos, vékony gerincén keresztül lehet felfedezni a hegység különleges részeit.

A Fátyol-vízesés Forrás: Shutterstock

A Dobó István tér Eger legimpozánsabb és egyben legharmonikusabb, autós forgalomtól elzárt része – érdemes ezzel és egy jó kávéval indítani a város és a térség felfedezését, majd kikapcsolódni az Érsekkert fái alatt, vagy az északi régióban egyedülálló Törökfürdőben.


A kulturális elfoglaltságra vágyók számára az Egri várban található az egri történelem és képzőművészet kulturális központjaként a Dobó István Vármúzeum.

Eger történelmi belvárosának részlete a várral Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Csereháton végigvezet az Országos Kéktúra útvonala, de a piros túrajelzést követve, vagy tanösvényeken is bejárható a vidék. A dombság völgyében található az ország legkisebbnek mondott települése, de a környező falvakban is érdemes tenni egy-egy sétát. Akik így tettek, állítják, hogy

az átlagban mindössze 250-300 méter magas, szelíden hullámzó dombvidék völgyeiben megbújó falvak egy csapásra lenyűgözik az érkezőket, továbbá a környék változatos, mégis könnyen teljesíthető túráknak ad helyszínt.

Míg a Bodrog szülőföldje, a tokaji borvidék északi határa, a Bodrogköz és a zempléni hegyek között húzódó Zempléni-hegység kihűlt tűzhányói és lepusztult rögei ma is sokszínű történelmi, néprajzi és gasztronómiai kincseket rejtenek, a fővárosközeli Gödöllői-dombság térségében évezredekre visszamenőleg megtalálhatók az emberi tevékenység nyomai.

A Bodrogköz egyetlen vára - Nagykövesd Forrás: Origo

Olyan régi erődítések, földvárak, sáncok, kolostorok és templomok maradványait rejtik a védett terület erdei és gyepei, mint a "Csörsz árka" maradványai, a péceli Vár-hegy vagy a valkói Szent Pál-hegy.