Továbbra is kettős mérce érvényesül Brüsszelben az emberi jogok és a jogállamiság szempontjából - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz uniós parlamenti képviselője szerdai sajtótájékoztatóján a belga fővárosban.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz uniós parlamenti (EP) képviselője a rendőri erőszakról szóló keddi európai parlamenti plenáris vita kapcsán azt mondta, hogy több mint két éve nem tisztázódtak a szlovák Jozef Chovanec halának körülményei, aki belga rendőri őrizetben halt meg.  Az EU sem tette meg a megfelelő lépéseket, hogy az igazság kiderüljön - közölte.

Idézte Mark Rutte holland kormányfőt, aki a napokban arról beszélt, hogy országában rendszerszintű a rasszizmus.

"Mindkét ügy azt mutatja, hogy Belgiumban és Hollandiában is jogállamisági problémák vannak, de ezekről az EU mélyen hallgat" - emelte ki.

Hozzátette továbbá, hogy a 2006. őszi magyarországi tiltakozások folyamán Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök békés tüntetők ellen vezényelte ki a rendőrséget, amelynek során, volt, aki szeme világát vesztette el a hatósági erőszak következtében. Ezek a túlkapások egy vitát sem érdemeltek meg az uniós parlamentben - emelte ki.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz uniós parlamenti képviselőjeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint mondta, a jogállamiságot politikai fegyverként használja az EU, és önkényes mércét használ azon országokkal szemben, amelyekkel értékrendbeli vitában áll.

Elmondta azt is, hogy az EP-nek nem haszontalan vitákat kéne napirendjébe emelnie, hanem a koronavírus-járvány elleni védekezésről és a gazdasági helyreállításról kellene tárgyalnia. 

Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy Magyarországon a zsidó közösségek biztonságban élnek, ellentétben Michael Roth német államtitkár állításaival, aki a közelmúltban antiszemita vádakat fogalmazott meg Magyarország ellen.

"Nálunk a közrend erős, és határainkat megvédjük az illegális migránsoktól, akik jelentősen hozzájárulnak az antiszemitizmus erősödéséhez Európában" - húzta alá Hidvéghi Balázs.