A közelgő szünidőben csak egészséges gyerekek találkozzanak a nagyszülőkkel

koronavírus, illusztráció, vírus, járvány, korona, maszk, járókelő
Vágólapra másolva!
Az eddigi fertőzötteknek 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó – hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy egyetlen gyerek sincsen lélegeztetőgépen a betegség miatt. 
Vágólapra másolva!

Galgóczy Ágnes helyettesítette ezúttal Müller Cecíliát a Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről. Az osztályvezető elmondta, az eddig meghaltak 6 százalékának nem volt korábban krónikus betegsége. Jelezte, hogy gyerek fertőzött jelenleg nincs lélegeztetőgépen.

Foglalkozott az influenzavírussal és az az elleni védőoltással is: nyomatékosította, hogy minden évben új oltás van, ezek idén is hatékonyak és biztonságosak. "Kérem, hogy éljenek ezzel az oltással" - mondta.

Több mint félezren szegték meg a maszkviselési szabályokat

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta, egy hónapja élnek újra a rendkívüli intézkedések, azóta 566 embert kellett a tömegközlekedésben maszkviselésre bírni - most egy nap alatt 10 ilyen eset volt -, 16 esetben rendőri intézkedésre volt szükség, 1 esetben volt csak szükség pénzbüntetésre.

Karantén-ellenőrzésből 10 155 történt az elmúlt napon, 25 203 személy van most hatósági házi karanténban. Mobilon keresztül 1016 embert tudnak ellenőrizni.

Aki teheti, oltassa be magát influenza elleni oltással Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kötelező az egészségügyi dolgozóknak a maszkviselés

Az Ausztriából Magyarországra érkezőknek egészségügyi vizsgálaton kell átesniük: amennyiben a határon az egészségügyi vizsgálat negatív eredményt mutat, 10 nap hatósági házi karantén következik, ezt 2 negatív PCR-teszttel lehet kikerülni. Ilyen teszteredményt a schengeni államokból is lehet hozni – mondta kérdésre Kiss Róbert.

Minden esetben kötelező a maszkviselés az egészségügyi dolgozóknak - mondta kérdésre Galgóczy. Egyéb védőfelszerelést csak a bizonyítottan koronavírusos betegnél kell viselni – tette hozzá. Nem tartható a biztonságos védőtávolság, ezért nem ajánlott tömegrendezvényre menni - mondta Galgóczy. 4,66 százaléka a fertőzötteknek egészségügyi dolgozó – mondta egy másik kérdésre.

- mondta a szakember.