Nem tetszik a baloldalnak, hogy megújul a romos Radetzky-laktanya

Vágólapra másolva!
A II. kerületi baloldali vezetésen belüli háborúvá is fajulhat a Bem téri Radetzky laktanya felújításának az ügye. Míg a helyi Momentum élesen ellenzi a teljesen leromlott állapotban lévő épület felújítását, addig Őrsi Gergely, MSZP-s polgármester többször támogatásáról biztosította a projektet. A volt MDF-székház épületét egyébként a Gyurcsány-kormány játszotta át egy később felszámolás alá került cégnek. Ezzel a baloldali kormány már 14 évvel ezelőtt tudatta, hogy a Radetzky-laktanya nem képvisel komoly értéket. Az önálló karakterrel nem rendelkező baloldlai erők vitájára egyébként Gyurcsány tehet majd pontot, ahogyan az az elmúlt hónapokban több hasonló esetben is történt. 
Vágólapra másolva!

A Bem téri Radetzky-laktanya körüli helyzet pontos megértéhez egészen 2006-ig kell visszamenni az időben – magyarázta a fejlesztő az Origónak annak kapcsán, hogy az elmúlt hetekben a II. kerületi Momentum akciót indított a felújítás ellen. A cég vezetője felidézte, hogy ezt az ingatlant 2006-ban a Gyurcsány-kormány (A Momentum egyik szövetségese jelenleg a Gyurcsány-vezette DK mind a kerületben, mind országosan) elcserélte egy másik ingatlanra.

Itt fontos megemlíteni, hogy az állam egy csekélyebb méretű, és értékű ingatlant kapott cserébe, mint amit a Bem téri épületegyüttes képviselt. Fontos megjegyezni, hogy az akkori baloldali kormány ezzel azt tudatta, hogy a Radetzky-laktanya nem képvisel komoly értéket.

Így fog kinézni a megújult volt MDF-székház . A Momentumnak ez sem tetszik Forrás: 3h Építésziroda Kft.

Érdekes csődbemenetel

2007-ben az a cég amelyik cserével hozzájutott a Bem téri ingatlanhoz felszámolás alá került. Azonban még a csődbemenetel előtt eladták a Radetzky-laktanyát az Unicredit Banknak. Az Unicredit Bank lízing cége ide egy nagyberuházást tervezett, de ebből semmi sem lett a 2008-as gazdasági világválság után. Ezt követően a szlovák HB Reavis érvényes építési engedéllyel együtt megvette, és elkezdte a bontást 2017-ben. Fontos, hogy a bontás néhány napja során belebontottak az eredeti épületekbe és ennek helyreállítása mára irreális kérés, nem lehet megcsinálni, értelmetlen és súlyos százmilliókba kerülne. 2017-ben a szomszéd lakók bontás miatti tiltakozása miatt a Miniszterelnökség műemlékvédelmi védettséget adott az épületre, és ezzel próbálta blokkolni a helyzetet.

Az értékes homlokzat megmarad

A fejlesztő elmondta, hogy több tárgyalás után a szlovák cég meghirdette az ingatlant, és azt részletes elemzés után megvásárolták. Hosszas egyeztetéseket követően arra jutottunk, hogy a volt MDF székházat a méretében megőrizzük, a homlokzat megmarad, de az épület teljesen új — ezáltal használható, funkcióval megtölthető — szerkezetet kap. A cég vezetője felidézte, hogy

A műemléképület látványa Pestről a koncepcióterv szerint Forrás: 3H Építésziroda Kft

Semmilyen értelmes javaslata nem volt a Momentumnak

A koronavírus-járvány annyiban alakította át a helyzetet, hogy a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet, így kikerült a kerület illetékessége alól, és ekkortól indultak meg a helyi Momentum támadásai.

Az ellenzéki alakulat az elmúlt időszakban semmilyen érdemi javaslatot nem tett azzal kapcsolatban, hogyan alakítaná át a nagyon rossz állapotban lévő, és a Bem téri homlokzatot leszámítva komoly értéket nem képviselő épületet.

Homályosan utaltak arra, hogy múzeumot kéne kialakítani, de ezzel kapcsolatban semmilyen koncepciót nem mutattak be – mondta a fejlesztő. Fontos hangsúlyozni, hogy az MSZP-s polgármesternek alapvetően továbbra is tetszik az átalakítás, ha a környékbeli lakók érdekei nem sérülnek, és ezzel úgy tűnik, komoly konfliktusban van a koalíciós társával is.

Gyurcsány dönt majd a végén

Minden bizonnyal csupán látszat az MSZP és a Momentum helyi konfliktusa, mivel

ezen ügyekben a végső szót majd Gyurcsány Ferenc, a baloldal valódi vezetője mondja majd ki.

Mivel sem az MSZP, sem a Momentum nincs abban a helyzetben, hogy önálló politikát folytasson, így a laktanya felújítása körüli vita is csupán időleges lesz. Emlékezetes, hogy Gödön is végül Gyurcsány tett pontot a viták végére.