Nagyon veszélyes: sokan mobiloznak közlekedés közben

aspiration ATTITUDE BLUR focus on background differential focus bold confidence casual clothing casual cellular data CITY LIVING clerk business office worker BUSINESSMAN businesspeople consumer electronics cells cell mobile cellular telephone telephone EL
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Nemcsak autót vezetve, hanem gyalogos közlekedés, biciklizés vagy rollerezés közben is hajlamosak mobilozni az emberek - állapította meg egy friss magyarországi kutatás.
Vágólapra másolva!

Miközben a megkérdezettek csaknem 80 százaléka tartja veszélyesnek a mobiltelefon használatát kerékpározás vagy rollerezés közben, 25 százalékuk vallotta be, hogy ez előfordult már vele; 10,5 százalékuk rendszeresen használja a mobiltelefonját kerékpározás vagy rollerezés közben - ez leginkább a fiatalokra jellemző, a 20-29 éves korosztályban ez az arány 13 százalék.

Kevesen használnak headsetet

A telefonhasználat az esetek kétharmadában beszélgetést jelent. Headsetet csak minden második ember használ, azaz ugyanennyien vannak, akik a kezükben tartott mobiltelefonnal bicikliznek. A telefonálás mellett a zenehallgatás és a navigáció használata gyakori még kerékpározás és rollerezés közben. Kiugró veszélyforrást jelent az üzenetváltás: ez a tevékenység a megkérdezettek mintegy ötödére jellemző közlekedés közben, és az átlagosnál gyakrabban fordul elő a nők, valamint a fiatalok körében.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/© Cultura/Daniel Ingold

Gyaloglás közben szinte mindenki használja

Gyaloglás közben szinte mindenki használja a mobiltelefonját, a leggyakrabban beszélgetésre, zenehallgatásra és csetelésre. A megkérdezettek 74 százaléka teszi el a mobiltelefonját arra az időre, amíg gyalogosként átkel a zebrán. A nők és a fiatalabb korosztályba tartozók jellemzően óvatosabbak, és a nem Budapesten élőket is fokozottabb odafigyelés jellemzi.

A megkérdezettek 45 százalékának egy vagy több olyan ismerőse is van, aki szokta használni az okostelefonját, miközben részt vesz a forgalomban. Az emberek több mint 85 százaléka szerint valamennyire veszélyes jelenségről van szó, "a kutatás adatai szerint tehát rengetegen hánynak fittyet a saját biztonságukra" - fogalmaztak.

A felmérést 18-59 éves, okostelefonnal rendelkezők körében - kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint reprezentatív módon - 1121 ember megkérdezésével végezték - olvasható az Aegon Biztosító által megrendelt kutatásról szóló közleményben.