Koronavírus: a klinikai vizsgálat még hosszú ideig tart, de kedvező a tapasztalat a magyar gyártású remdesivirnél

Remdesivir, koronavírus, gyógyszer, oltóanyag
Vágólapra másolva!
Már több COVID-19-beteg kapta meg a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen – amely részt vesz a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban. Az első betegnek október 14-én adták be a remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert az egyetem Pulmonológiai Klinikáján. Müller Veronika, a klinika igazgatója az Origónak azt mondta: kedvezőek a tapasztalatok, javult azoknak az állapota, akik eddig megkapták a szert, ám a hatékonyság mértékét a klinikai vizsgálat mutatja majd ki, amihez több idő és tapasztalat szükséges. Jelenleg a klinikai vizsgálat elején tartanak, hiszen mindössze néhány nap telt el azóta, hogy beadták a remdesivir-infúziót az első betegnek. Interjú Müller Veronikával, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatójával.
Vágólapra másolva!

Október közepén kapta meg az első beteg a magyar gyártású remdesivirt – azóta több súlyos állapotú betegnek is adták a gyógyszert. Néhány nap már eltelt – milyen tapasztalataik vannak?

A Semmelweis Egyetem már a járvány első hullámában is alkalmazta a gyógyszer amerikai változatát, most pedig a magyar gyártású remdesivirt adjuk a betegeknek. Nincs még sok tapasztalatunk, tekintettel arra, hogy még csak most kezdtük a terápiát, ami öt-tíz napig tart egy-egy betegnél. Az első megfigyelések szerint a készítmény jól tolerálható, nincsenek súlyos mellékhatásai. Természetesen a remdesivir-terápia egy komplex kezelés részét képezi, nem önmagában alkalmazzuk. Nagyon bizakodóak vagyunk, mert a nemzetközi tapasztalatok is meggyőzőek, és azoknál a betegeknél, ahol megfelelő indikáció mellett alkalmazzák, várható a gyorsabb felépülés.

Remdesivir (a kép illusztráció) Forrás: Shutterstock

Hogyan hat a gyógyszer?

A remdesivir a vírus szaporodását gátolja a szervezetben – így fejti ki a hatását.

Kik kaphatják meg a készítményt, és mennyi ideig tart a terápia?

A súlyos, vagyis kórházi kezelést és oxigénterápiát igénylő betegeknek adjuk, akiknek kiterjedt tüdőgyulladásuk van. A gyógyszer tizenkét éves kor felett adható, de a mi klinikánkon felnőtteknél alkalmazzuk, olyan esetekben, amikor a vírus nagyon aktív a szervezetben. A remdesivir egy infúziós kezelés, ami kizárólag kórházban adható, a terápia öt-tíz napig tart.

Dr. Müller Veronika, az SE Pulmonológiai Klinikájának igazgatója Forrás: Origo

A WHO néhány napja kiadott egy közleményt, amely szerint nem biztos, hogy annyira hatékony a remdesivir. Más kutatások szerint viszont akár felére csökkentheti a halálozást és egyharmadára a gyógyulási időt. A WHO közleménye ellenére folytatódik a remdesivir klinikai vizsgálata?

A magyar betegek szempontjából kiemelkedően fontos a remdesivir használata.

Ahogy arról két hete az orvostudományi terület legrangosabb szaklapja, a New England Journal írt, azok a páciensek, akik ezt a hatóanyagot kapták, rövidebb idő alatt gyógyultak meg és hamarabb elhagyhatták a kórházat, köztük a halálozási arány is kisebb volt, mint azok körében, akiknél nem alkalmazták a remdesivir tartalmú készítményt.

A WHO kiadott tanulmánya egy ún. retrospektív vizsgálat preprintje, amit utólagos adatelemzést közlő el nem bírált kéziratnak, vagy előpublikációnak lehet fordítani. Mindez azt jelenti, hogy ez a kézirat jelenleg még nem esett át a szokásos szigorú lektoráláson, ami minden esetben megelőzi a végső tudományos publikációkat. Tehát

a klinikai vizsgálatot folytatjuk, éppen azért, hogy a kontrollált körülmények között történő vizsgálat tudományosan igazolhassa, valójában mennyire hatékony a remdesivir.

Ebben a Semmelweis Egyetem három klinikája vesz részt: a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika. Azért is fontos ez a vizsgálat, hogy tudományosan igazolt, precíz kutatási eredményekre tudjuk alapozni, hogy valójában milyen hatást fejt ki a szer. A mérhető vizsgálati eredményeken alapuló következtetések a mérvadóak, ezekből derül ki, hogy mennyire hatékony a készítmény. Természetesen az elsődleges vizsgálatok pozitívak voltak, ezért törzskönyvezték a gyógyszerhatóságok a remdesivirt. Persze, ez még fokozott felügyelet alatt álló gyógyszer, mindenképpen kellenek további adatok. De amint már említettem, a gyógyszeres kezelés egy komplex terápia része.

Dr. Müller Veronika, az SE Pulmonológiai Klinikájának igazgatója Forrás: Origo

Jelenleg milyen más terápiákat alkalmaznak még?

Amellett, hogy elindult a Richter által gyártott remdesivir használata, sok kiegészítő terápiát alkalmazunk, hogy a betegek gyógyulását minél inkább elősegítsük. A Semmelweis Egyetem klinikáin a COVID-19-betegek magas színvonalú kezelésének szerves része a vérplazma-terápia is. Ez a felgyógyult betegek véréből kivont plazmakészítmény, ami megfelelő mennyiségű ellenanyagot tartalmaz. Eddig csaknem hatvan beteg kapott plazmát, de ennél a kezelésnél sem lehet kizárólagos hatást bizonyítani.

A kombinált kezelés az, ami majd – reményeink szerint – az első hullámhoz hasonlóan kedvező eredményeket hoz.

Bizakodóak vagyunk, hogy a komplex kezelésekkel sok emberen tudunk segíteni. Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy emelkedik a kórházi kezelést igénylő betegek száma. De nemcsak mi, tüdőgyógyászok kezeljük a betegeket, hanem a Semmelweis Egyetem szinte valamennyi területéről is érkeznek orvosok, akik részt vesznek a gyógyítás folyamatában, ami javítja a betegek ellátási szintjét.

Belgyógyászok, kardiológusok, neurológusok segítenek, és tudásukkal hozzájárulnak a betegek gyógyulásához.

A tüdőgyógyászat tekintetében kiemelem, hogy itt, a Semmelweis Egyetemen rendszeresen CT-vizsgálatot tudunk végezni a betegen, és erre alapozzuk a gyógyítást. Ez nagyon fontos, mert pontos képet kapunk arról, hogy mekkora kiterjedésű a gyulladás a tüdőben. Ez alapján látjuk, hogy a kezelések hatására milyen irányba mozdul a kórkép – javul vagy stagnál a gyulladás a tüdőben. A képalkotó vizsgálatokat akár néhány naponta meg tudjuk ismételni, így időben léphetünk, ha szükséges magasabb ellátási szint, és az is előfordul, hogy akár hamarabb hazaengedjük a beteget, mert látjuk a CT-n, hogy jelentősen csökkent a gyulladt terület a tüdőben. Rengeteg laboratóriumi vizsgálatot is végzünk, folyamatosan követjük a gyulladás vérben látható változásait. Azt viszont tudni kell, hogy akinek komoly, kiterjedt tüdőgyulladása van, annak sok időre van szüksége a gyógyuláshoz. Akár több hét is lehet, hogy a vírusfertőzésből a tüdő regenerálódjon, melyet az eddig felsorolt kezelésekkel remélünk gyorsítani.