Elfogadhatatlannak nevezte a Gyurcsány Ferencné által az euróövezet 2020-as foglalkoztatási és szociális politikájáról készített jelentést csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Kósa Ádám fideszes EP-képviselő.

Szerinte felelős politikus nem készít úgy jelentést az eurózóna helyzetéről, hogy hazája nem tagja ennek a csoportnak, ahogy azt sem szavazza meg, hogy az unió tagállami hatásköröket vonjon el, márpedig a minimálbér megállapítása ilyen ügy. Hozzátette, hogy Magyarországon kiválóan működik a minimálbér meghatározásának rendszere. Kósa Ádám jelezte, hogy elutasítják a jelentés azon felvetését is, amely a progresszív adózás bevezetéséről szól.

Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselőjeForrás: MTI/Európai Parlament/Genevieve Engel

Ezt azzal indokolta, hogy ez a Magyarországon bevált egykulcsos rendszer helyett olyan szisztémát hozna be, amelyben "azok az emberek nem fognak adót fizetni, akik egyébként megtehetnék". 

Továbbá emlékeztetett, hogy a Fidesz képviselői kezdetektől fogva ellenezték ezt a dokumentumot, amelyet a szerdai távszavazáson el is utasítottak, mivel kiállnak az önálló adópolitika, a munkahelyteremtés, a felelős költségvetési politika mellett.

Gyurcsányék a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jénForrás: MTI/Máthé Zoltán

A politikus érvelése szerint a magyar emberek számára ilyen formában elfogadhatatlan a jelentés, mert tele van olyan ígéretekkel, amelyek mögött nincsen költségvetési fedezet, "sem hazánkban, sem az Európai Unió más tagállamaiban".

Hangsúlyozta, hogy 2008-2009-ben a felelőtlen gyurcsányi politika ígérethalmazai miatt ment csődbe Magyarország, most pedig a volt miniszterelnök felesége telepakolta ezt a jelentést olyan ígéretekkel, amik mögött nincsen fedezet. 

Jelezte: elutasítják a szociálispolitika és az alkotmányjogi kérdésnek számító jogállamiság témájának összekapcsolását.

Kifogásként említette azt is, hogy a jelentés nem javaslatot tesz, hanem kijelentő módban állapít meg tennivalókat. Végül pedig kijelentette, hogy ilyen jelentést ilyen formában felelős politikus nem fogadhat el.