Csütörtökön ismét beszámolót tartott az Operatív Törzs a koronavírus-járvány terjedéséről. Felfutó szakaszban van a járványügyi helyzet - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az elmúlt 24 órában 2032 új koronavírusos beteget találtak, és meghalt 46, többségében idős, krónikus beteg. 

A csütörtöki legfrissebb adatok szerint 2032 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 52 212 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 46, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 1305 főre emelkedett, 15 254-en pedig már meggyógyultak.A halálos áldozatok kor szerinti megoszlása 56 és 97 év között volt. A halálozási ráta a 80 év feletti korosztálynál volt a legmagasabb. Az aktív fertőzöttek száma 35 653 fő. Az aktív fertőzöttek 30%-a, az áldozatok 38%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 2132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.

Minden adat emelkedik körülöttünk is, és Magyarországon is. A járvány kiteljesedni látszik, ezt láthatjuk az adatokból - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hozzátette, 935 842 PCR-tesztet végeztek a mai napig, ebből tegnap 16 ezret. A laboratóriumi kapacitás elegendő, ahhoz mindenki hozzáférhet.

A WHO az adatokat egymillió főre vetíti ki országonként a védekezés szempontjából. Ennek alapján Magyarország az európai átlag közepén helyezkedik el, ami a fertőzések számát illeti. A halálos áldozatok tekintetében is az európai országok között nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el az ország. A halálos áldozatok átlagéletkora 76 év. A KSH szerint a január-szeptember közötti halálozások aránya 3,1 százalékkal kevesebb mint tavaly, vagyis a halálozási adatok nem kiugróak. Nemzetközi adatok szerint sincs Magyarországon többlethalálozás.

Védjük a szociális intézményeinket, fontos a higiénia - mondta a tisztifőorvos. Az influenza és a felső légúti megbetegedések korszakát éljük, az influenza ellen van hatékony védőoltás, aminek megkezdték már a beadását, mindenhova kiküldésre került az oltóanyag, ezért ő heti jelentést kér a beoltások számáról, ahonnan elfogy az oltóanyag, ott a járási hivatalnál lehet új oltásokat igényelni. A 3 éven aluliaknak és felettieknek is van védőoltás, akinek szüksége van rá, az ingyen megkapja. 

Kérem, hogy a lakosság a szokásos rendnek megfelelően igényelje az influenza elleni védőoltást - hangsúlyozta Müller Cecília. Van elég oltóanyag, nem kell abból pánikot kelteni, hogy nincs elég, mert ez nem igaz. Kétféle oltóanyag áll rendelkezésre, az egyik a gyerekek számára biztosított, idén ebből többszörös mennyiség érhető el. A tisztifőorvos önmérsékletre kért bizonyos sajtóorgánumokat. Mindegyik oltóanyag biztonságos és hatékony. A jövő héten újabb anyagot szállítanak ki a 3 éven aluliaknak. A felnőtteknek folyamatosan zajlik a beoltása. Időpontra történik az oltás, hogy ne alakuljon ki tumultus.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, az elmúlt 24 órában 1611 esetben intézkedtek, 55 rendőri intézkedésre került sor. 596 személlyel szemben azért intézkedtek, mert nem viseltek maszkot. Az üzletekben 22 személyt büntettek meg maszkviselés hiánya miatt. Tizenhat esetben hajtottak végre üzletek üzemeltetője ellen intézkedést, ebből kettőt az elmúlt 24 órában. A tegnapi napon 35 intézkedést hajtottak végre a határon. 143 esetben rémhírterjesztés miatt büntettek.

11294 helyszíni ellenőrzést végeztek, 4121 hatósági házi karantént rendeltek el, így összesen 24 764 ember van jelenleg hatósági házi karanténban. A határon zökkenőmentes az átjárás, Röszkénél azonban 3, Tompánál és Beregsuránynál 2 óra a várakozási idő. 

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, ha valakinek a PCR-tesztje értékelhetetlen, vagy kétes eredményt mutat, ebben az esetben előfordulhat, hogy el kell végezni a tesztet. Arra a kérdésre, hogy mi a normális vitaminbevitel az immunitás érdekében, és a C-, illetve D-vitamint lehet-e túlfogyasztani, a tisztifőorvos azt mondta: lehet túlfogyasztani a vitaminokat, ez pedig káros is lehet. Az A-, D-, E- és K-vitaminok esetében hipervitaminózis léphet fel.

Hozzátette, az emberek korábban azt hitték, hogy a vizelettel távozik a túlfogyasztás, de ez nincs így.

A cukorbetegekről és a magas vérnyomásban szenvedőkről Müller Cecília azt mondta, nekik alapvetően is jobban kell vigyázniuk magukra. Az orvos által felírt gyógyszereket megfelelően kell szedni, és emellett fontos a mozgás is, illetve a környezet tisztán tartása. 

A hosszú hétvégén több szálloda is teltházas, ezzel kapcsolatban a tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy azokban a szállodákban, ahol wellness-, illetve fürdőrészleg található, ott nagyon fontos betartani az NNK honlapján is megtalálható ajánlásokat. Fontos, hogy ebben mind a szálloda, mind a vendégek partnerek legyenek.