Szurikátabébi született a Debreceni Állatkert, a kicsi csütörtökön bújt elő az üregből. A nemét még nem tudták megállapítani, de az biztos, hogy az új jövevény kicsattanó egészségi állapotban van.

Szurikátacsapatunk áprilisban két fiatal nősténnyel bővült, most pedig újabb örömhírről számolhatunk be e mindig kíváncsi közönségkedvencek háza tájáról, miután a mai napon egészséges utód bújt elő a felnőttek által nemrég ásott, feltűnően nagy és jól őrzött üregből - írta közösségi-oldalán a Debreceni Állatkert.

A csütörtöki bejegyzésük szerint az egyelőre ismeretlen nemű, mindössze kéthetes apróság kicsattanó egészségnek örvend, a kicsit már a látogatók is megpillanthajták.

Ugatásszerű hanggal figyelmeztetik egymást

 A szurikáta, vagy más néven négyujjú manguszta (Suricata suricatta) az Afrika déli részén fekvő szavannás vagy sivatagos területeken őshonos kisragadozó. Főként rovarokból, kisebb emlősökből vagy madárfiókákból, esetleg gumós gyökerekből álló tápláléka után jellemzően nappal kutat, az éjszakákat pedig az erős lábaival kiásott üregekben tölti.

Csapatban él, egy-egy üregrendszeren akár 30 egyed is osztozhat - írják.

Mivel élőhelyükön számos ragadozó emlős és madár leselkedik a szurikátákra, a csapat legalább egy tagja folyamatosan hátsó lábaira felegyenesedve pásztázza a környező tájat és az eget, veszély esetén pedig jellegzetes, ugatásszerű hangjelzéssel figyelmezteti társait.

A közelményben kitérnek arra is, hogy bár az álletkertben élő csapatot ilyen veszélyek nem fenyegetik, a fajra jellemző példás összetartást náluk is meg lehet figyelni, különösen az elkövetkező időszakban, amely a közös utódgondozással fog telni.