Rejtélyes körülmények között elpusztult két elefánt a szadai szafariparkban, még nyár végén. Egy harmadik elefánt életéért napokig küzdöttek, végül sikeresen. Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy a 37 éves Mambo és a 35 éves Betty mibe halt bele – írja a Bors.

Először a német Bild írta meg, hogy a Magyar Nemzeti Cirkuszhoz tartozó szadai szafariparkban elpusztult két elefánt, a a 37 éves Mambo és a 35 éves Betty. Egy harmadik elefánt életéért napokig küzdöttek.

Daniela Freyer, a Pro Wildlife állatjóléti szervezet egyik alapítója a Bildnek azt mondta, hogy az állatok egy fellépés után pusztultak el még nyár végén. A gondozóik már holtan találtak rájuk, egy másik elefánt pedig eszméletlen volt.

Képünk illusztrációForrás: Afp/Eric Le Go

Az állatok a legendás cirkuszi család, a Cassellyk tulajdonában voltak. Rene Casselly másfél hónap után osztotta meg a történteket a közösségi oldalán – írja a Bors.

"Megtört szívvel közöljük, hogy Mambo és Betty elhunyt. Tonga életét háromnapos küzdelem után sikerült megmentenünk. Még mindig nem tiszta, mi volt az állatok halálának oka, amint több információm lesz erről, közölni fogom. Fáj a szívem, életem részei voltak ezek az állatok, többek voltak elefántoknál, családtagok voltak. Az egész család összetört. Szavakkal leírhatatlan tragédia történt..." – írta.

A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója, ifj. Richter Ferenc egy közleményben reagált a lap megkeresésére:

"Augusztus végén elhullt a Casselly cirkuszi família tulajdonába tartozó két afrikai elefánt, Mambo (37) és Betty (35). Az állatok nem voltak már fiatalok, de hirtelen elpusztulásuk nagyon megrázta tulajdonosukat, René Cassellyt és minket is. A tulajdonos kérését tiszteletben tartva, a hatalmas trauma és gyász miatt nem hoztunk nyilvánosságra a tragédiát. René pár napja megtörte a csendet, Facebook-oldalán ír a család gyászáról. Az orvosi igazolásból nem derült ki a pusztulás pontos oka. A Casselly család kegyeleti okokból úgy döntött, hogy nem kérik az állatok boncolását; a hatóságok felé természetesen megtörtént a bejelentés. Az egész társulat nevében szeretném ezúton is részvétemet kifejezni a család felé, pótolhatatlan veszteség és kimondhatatlan fájdalom, amit mindannyian érzünk."