A koronavírus-járvány második hullámában folyamatosan emelkedik a fertőzöttek életkora, így várhatóan sajnos még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton a közmédiának.

Szlávik János továbbra is a védekezés alapvető elemének nevezte a szigorú, szabályos - az orrot és a szájat egyszerre eltakaró - maszkhasználatot, illetve a fertőtlenítést, amivel magunkat és a környezetünket is védjük. Felhívta a figyelmet arra, hogy most már minden olyan szabadtéri rendezvényen, így a sporteseményeken is kötelező a maszkhasználat, ahol nem lehet tartani a másfél méteres védőtávolságot. 

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.Forrás: MTI/Kovács Attila

Szlávik az influenzaoltásról azt mondta: amennyiben a rizikócsoportba tartozó embereket - a gyerekeket, a kisgyerekeket, a várandós nőket és az idős, beteg embereket - beoltják influenza ellen, a panaszok jelentkezése esetén az orvosok nagy valószínűséggel eltudják különíteni az influenzás és koronavírusos betegeket.
A főorvos a felső légúti tünetekben szenvedőknek azt javasolta, hogy háziorvosuktól kérjenek otthoni koronavírustesztet.Szlávik János szólt az általában immunerősítő hatású szerek - a C- és D-vitamin, a cink és a szelén - szedésének fontosságáról is, hozzátéve, hogy napi 2000-3000 egység D-vitamin bevitele nagyon sokat segíthet a koronavírus elleni védekezésben.

Védőmaszkos járókelők Budapesten.Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szlávik kitért arra is, hogy mivel a felnőttekhez képest a gyerekek nagyobb arányban hordozzák tünetmentesen a vírust, ezért a szünetben távol kell tartani őket az idős és beteg rokonoktól.
A főorvos szerint nehéz megjósolni a járvány végét, ezért az egyetlen dolog, amit addig tehetünk, az a védekezés, majd jelezte: jelenleg senki nem tudja megmondani, hogy mikor indul csökkenésnek az esetszám.Rámutatott: egész Európában megfigyelhető, hogy az emberek belefáradtak az állandó korlátozásokba és a szigorú maszkhasználatba.

Védőmaszkot viselő nő Budapest belvárosában.Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ez ellen harcolni kell, és elmagyarázni, hogy tartsanak ki még egy darabig, hiszen a védőoltás már karnyújtásnyi közelségbe került - hangoztatta Szlávik János, aki szerint a jelenlegi helyzetben a magyar egészségügyi rendszer kész a koronavírusos betegek fogadására, ellátására és gyógyítására.
A főorvos beszámolt arról is, hogy a Magyarországon elérhető vírusellenes szerekkel - köztük a favipiravirral és remdesivirrel - kapcsolatos vizsgálatok két-három hónap múlva zárulnak le, akkor fognak tudni pontos adatokat közölni azok hatékonyságáról.Összegzésként azt mondta: Magyarország európai viszonylatban a járvány tekintetében a középmezőnyben van, a továbbiakban várható az esetek számának emelkedése még, de ha mindannyian komolyan védekezünk és betartjuk a szabályokat, nem lesz olyan súlyos a helyzet, mint több más európai országban.