Máig nem kapta meg a 25 millió forintot a móri mészárosok lebuktatója, de nem hagyja magát

Egy rendőr áll a banképület mellett, amelynek ablakán golyónyomok vannak, móri mészárlás
Egy rendőr áll a banképület mellett, amelynek ablakán golyónyomok vannak
Vágólapra másolva!
Szebenyi István, amatőr régész volt az, aki 2006-ban megtalálta a móri mészárlás valódi tetteseinek a holmijait elásva egy erdőben. A rendőrök ezek alapján tudták elfogni Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet. A férfi azonban nem kapta meg a nyomravezetői díjat. Most az is eldőlt, hogy ezt a vitát nem magyar bíróság fogja eldönteni – írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

A férfi volt az, aki 2006-ban, négy évvel a móri mészárlás után egy tarjáni erdőben a fémkeresőjével megtalálta elásva a való tettesek tárgyait.

A rendőröket végül ezek vezették el a gyilkosokhoz, Szebenyi István mégsem kapta meg a 25 milliós nyomravezetői díjat, és ez azóta sem változott.

Halottszállító kocsiba teszik az egyik áldozatot a móri mészárlás után Forrás: Földi Imre/MTI

Helyette egy olyan embernek fizették ki a pénzt, aki tévesen Kaiser Edét és Hajdú Lászlót nevezte meg tettesként. Ettől a férfitól soha nem kérték vissza ezt a pénzt, pedig nagyot hibázott.

Kaiser Ede ekkor már börtönben volt, életfogytiglani büntetését töltötte. Később az új fejlemények miatt felmentették, de más bűncselekmények miatt 18 évet volt börtönben. Ő idén nyáron szabadult.

Szebenyi István nem adta fel, évekig harcolt a jutalmáért, de sikertelenül. Mostanra az is eldőlt, hogy nem Magyarországon fognak dönteni.

"A végső döntést az Alkotmánybíróság mondta ki az ügyemben. Kérésemet ők is elutasították, ők nem a kérésem jogosságát vizsgálják, hanem azt: sérültek-e az alkotmányos jogaim a korábbi eljárásokban.

Nincs más választásom, mint Strasbourghoz fordulni.

Szinte biztos vagyok benne: ők úgy gondolkoznak, mint én, és nem vitatják, hogy az általam megtalált tárgyakról levett DNS-minta kulcsfontosságú volt a tettesek kézre kerítésében" – magyarázza a férfi a Blikknek.

Egy rendőr áll a móri bank mellett, aminek ablakán golyónyomok vannak Forrás: Tóth Gyula/MTI

Elmondása szerint a rendőrség álláspontja az, hogy a díj kiírása úgy volt megfogalmazva, hogy az kapja a pénzt, aki konkrét információkat mond a tettesekről, vagy arról hol vannak. Vagy is nevet és címet kértek.

– teszi hozzá.

Egy másik, veszprémi gyilkossági ügyben egy titkos társával együtt megkapták a nyomravezetői díjat, mert máshogy volt megfogalmazva a díj kiírása.

Amikor Szebenyi bejelentést tett a rendőrségen, hogy mit talált az erdőben, majd azt a hatóságok nyilvánosságra hozták.

Ekkor jelentkezett a férfi titkos társa, aki elmondta, hogy korábban egy Nagy László nevű férfi arra kérte, vigye ki az erdőbe és adja kölcsön neki a fémkeresőjét, mert meg kell találnia valami nagyon fontosat, amit korábban elásott.

Nagy a fegyverét akarta, amit Móron is használt. Mindez még a veszprémi postásgyilkosság előtt történt.

"Nem kérdéses, hogy ketten kellettünk ahhoz, hogy végül bilincs kattanjon Nagyék csuklóján.

Én soha nem nyerészkedni akartam, csupán a jogos jussomat szeretném megszerezni" – szögezte le Szebenyi István.