Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere további hat kórházat jelölt ki, ahol elláthatnak majd koronavírusos betegeket. Az ellátásban eddig is részt vevő kórházaknak pedig több ágyat kell biztosítaniuk a fertőzött betegeknek.

Ahogy egész Európában, Magyarországon is a járvány meredeken felszálló szakaszában vagyunk, amikor a körülöttünk lévő országokban és nálunk is dinamikusan nő a fertőzések száma. Ezért Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét. Újabb hat vidéki kórház fogad a jövőben Covid-betegeket: a váci Jávorszky Ödön Kórház, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház, a Bajai Szent Rókus Kórház és az Orosházi Kórház. Ezeknek a kórházaknak az összes finanszírozott ágyszámuk 20%-ával kell felkészülniük a COVID-betegek ellátására - írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 

Képünk illusztrációForrás: MTI/Varga György

Kásler Miklós, az EMMI minisztere arra utasította a COVID-betegek ellátásában eddig is részt vevő kórházakat, hogy

az összes finanszírozott ágyszámuk 20 %-a helyett annak 30 %-át készítsék fel igazolt és gyanús COVID-betegek ellátására 2020. október 30-ig.

Az emberi erőforrások minisztere utasította az OMSZ vezetőjét is, hogy amennyiben az első helyi felelősként kijelölt kórház kapacitása telítődik, a másodlagosan, illetve harmadlagosan kijelölt kórházakba kell az ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt COVID-fertőzött, valamint gyanús betegeket bevinni. 

Budapesten és Pest megyében 3+1 kórház szerepel az elsődlegesen, és 11 a másodlagosan kijelölt kórházak között.  

Budapest és Pest megye területén kívül elsődlegesen összesen 12 kórházba, másodlagosan 6, harmadhelyi felelősként pedig 9 intézménybe kell vinni a kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt COVID-fertőzött, valamint COVID-gyanús betegeket.