A lombikbébiprogramról vitáztak az Axióma szervezésében neves kutatók hétfőn este fél héttől, az origón is élőben lehetett követni.

Egy kérdés. 5 álláspont. Egy ritka társadalmi vita lesz hétfőn este fél héttől az Axióma szervezésében a lombikbébiprogramról.

A vita résztvevői:

  • Carreno Bea: a Creighton cikluskövetési módszer oktatója
  • dr. Csépányi Gábor: orvos, pap, a Főegyházmegye hivatásgondozó referense
  • dr. Dékány Ágnes: szülész-nőgyógyász, a Szülni jó! Központ vezetője
  • dr. Ruff Tibor: filozófus-teológus, a Szent Pál Akadémia docense
  • dr. Török Attila: szülész-nőgyógyász, a Pannon Reprodukciós Intézet igazgatója

A vitát itt nézhetik vissza.

Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász, a Szülni jó! Központ vezetője arra mutatott rá, hogy számos tényező állhat a meddőség hátterében, s ezek között fontosak a lelki okok is - írja öszefoglalójában a Magyar Nemzet. Szavai szerint például a párokra nehezedő társadalmi elvárás is okozhat olyan lelkiállapotot, ami miatt nehezen történik meg a fogamzás, ezért a mai tudományos trendek az ember egészét tekintik, nem pusztán szervi alapon közelítik meg a meddőség kérdését.

Török Attila szülész-nőgyógyász, a Pannon Reprodukciós Intézet igazgatója azt mondta: Magyarországon nagyjából 150 ezer meddő pár van, s már önmagában ennek a problémának a kezelése óriási előrelépést jelentene a születésszám növelése szempontjából, hiszen ma évente körülbelül 80 ezer gyermek születik. Török is hangsúlyozta: a szakemberek fókuszában már – a korábbiakkal ellentétben – nem az egyén, hanem a párok állnak. Kiemelte: a meddőség világprobléma. Megdöbbentő, hogy arányaiban ugyanannyian szenvednek tőle Kínában és Indiában, mint Magyarországon, ahol 1980-tól a lakosság folyamatosan fogy. Hazánkban pillanatnyilag 1,32 gyermek születik családonként. A lombikbébi-eljárás csak akkor végezhető el, ha orvosi okokra vezethető vissza a meddőség – mondta a szakember. Hozzátette: a női meddőség mellett a férfi meddőség is ugyanakkora problémát jelent.

Carreno Bea szerint több különböző módszert is sikerrel alkalmaznak Magyarországon a terméketlenség problémája kapcsán. A szakember szerint az is fontos a problémával való szembenézés kapcsán, hogy sokan a szervezetük biológiai működésével sincsenek tisztában. Az általa preferált módszer a természetes megtermékenyítés, amelyet a nők ciklusának nyomon követésével lehet elősegíteni.

Csépányi Gábor kiemelte: a magzat egyben spirituális lény is, „Isten ajándékának tekinthető". Éppen ezért az egyház leginkább a NaProTechnológiát támogatja, a hímivarsejtek lefagyasztása ellentétes az egyház álláspontjával.

Carreno Bea, a Creighton cikluskövetési módszer oktatója arra mutatott rá, hogy számos olyan probléma van, amelyeket a lombikbébi program megkerül. Szavai szerint így például előfordul, hogy nem végeznek el különböző szűrővizsgálatokat a programban résztvevő nőkön, holott az esetek egy részében a meglévő gyulladás kezelése önmagában lehetővé tenné a hagyományos úton történő teherbe esést. Az általuk is oktatott módszer sikerességével kapcsolatban arról számolt be, hogy a termékeny napok követése önmagában 20-40 százalékkal növeli megtermékenyülés esélyét, ha pedig ezt kiegészítik az úgynevezett okozati és helyreállítási orvoslás eredményeivel, ez az arány akár 80 százalék is lehet.

Török Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a WHO a meddőséget betegségként tartja számon. A lombikbébi programról szólva a szakember elmondta: nem minden kezelés sikerült, ám hatékonyságban nem maradunk el más országok mögött. Egyetértett Ruff Tiborral abban, hogy nem lehet kirekeszteni senkit, mert önhibáján kívül meddő, utalva ezzel a katolikus egyházra, amely tiltja az efféle kezeléseket. A szülész-nőgyógyász szerint emiatt a katolikus közösség számos hívét elveszítheti.

Csépányi Gábor ennek kapcsán rávilágított: az egyház problémája az eljárással az, hogy a megtermékenyítés folyamatában egy harmadik személy is részt vesz és attól tartanak, hogy az embrió a módszerrel lényegében eltárgyiasul. – Azokat az utakat keresi az egyház, amellyel a megtermékenyítés megtarthatja természetes jellegét – emelte ki, hozzátéve, hogy a lelkigyakorlatok olyan házaspárokon is segítettek, akik több reprodukciós eljáráson vettek részt.