Magyarország a luxemburgi bíróságon lép fel Brüsszel diszkriminációjával szemben

Vágólapra másolva!
Varga Judit igazságügyi miniszter kijelentette: „nem hagyjuk, hogy a nyugat-európai versenytársak uniós szabályozásba bújtatott protekcionista szabályozással ellehetetlenítsék a magyar és a teljes közép-európai fuvarozó szektort".
Vágólapra másolva!

A mai napon a magyar kormány

megtámadta az Európai Unió Bíróságán a Mobilitási Csomag egyes irányelvi és rendeleti előírásait, és kérte azok megsemmisítését

– hívta rá fel a figyelmet a közösségi oldalán Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter a magyar álláspontot részletezve kifejtette:

  • Az Európai Parlament és Tanács által elfogadott közúti szállításra vonatkozó új uniós szabályok és a hasonló protekcionista intézkedések aláássák az EU alapját képező belső piacot és szándékosan a nyugat-európai tagállamok indokolatlan versenyelőnyét erősítik.
  • A kifogásolt irányelvi és rendeleti előírások sértik a diszkrimináció tilalmát, ellentétesek az uniós klímavédelmi célokkal, vagy egyenesen végrehajthatatlanok.
  • A szabályozást Magyarország mellett további nyolc tagállam - Bulgária, Ciprus, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta és Románia - is következetesen ellenzi.

Ezért ahogyan 2018-ban a kiküldetési irányelv esetében tettük, most is határozottan fellépünk az uniós szabályozással szemben, és kérjük, hogy az uniós szerződésekben foglalt alapelvekbe ütköző,

a szolgáltatásnyújtás szabadságával ellentétes jogszabályokat az Európai Unió Bírósága semmisítse meg

– szögezte le Varga Judit.