Magyarországon is vannak olyanok, akik tavasszal és ősszel is megfertőződtek a koronavírussal

Koronavírus, illusztráció, maszkos emberek, Budapest, maszk, járókelő
Védőmaszkos járókelők Budapesten.
Vágólapra másolva!
Hétfőn ismét beszámolót tartott az Operatív Törzs a koronavírus-járvány terjedéséről. Müller Cecília elmondta, hogy világszerte jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma, ez alól Magyarország sem kivétel. Az elmúlt 24 órában 2316 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 61 563 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 47 többségében idős, krónikus beteg. Az utóbbi időben meghaltak az 50-97 év közötti korosztályból kerültek ki.
Vágólapra másolva!

Az aktív fertőzöttek száma 43 600 fő. Az aktív fertőzöttek 28%-a, a halottak 36%-a, a gyógyultak 29%-a budapesti. 2602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 233-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília elmondta, hogy világszerte jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma. Magyarország sem kivétel - tette hozzá.

Az utóbbi időben meghaltak az 50-97 év közötti korosztályból kerültek ki.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy akik krónikus megbetegedésben szenvednek, azok konzultáljanak orvosukkal, hogy a meglévő betegségeik egyensúlyban legyenek.

Müller Cecília azt mondta, azok,

akik egészségesek, azok pótolják azokat a hiányokat, amiket ilyenkor megélünk, együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, és pótoljuk a kieső vitaminokat, főként a C- és D-vitamint.

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy óriási az egyéni felelősség a jelenlegi helyzetben. A fertőzöttek számával párhuzamosan nő a kórházban lévők száma is. Működnek a bevezetett intézkedések, de ezeket szigorúan be kell tartani - mondta Müller Cecília.

Müller Cecília

az őszi szünetükön lévő diákokat arra kéri, kerüljék a csoportosulásokat, a közös programokat.

Az Operatív Törzs jelenleg 51 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig fertőtlenítő nagytakarítást az őszi szünet alatt.

Maszkos járókelők Budapesten Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy folyamatosan figyelik a környező országokat, és ott sem lassul a járvány, ezért

mindenkit arra kérnek, mérlegelje a külföldi utazás lehetőségét.

277 rendőri intézkedés volt a védelmi szabályok megszegése miatt, 246 rendőri intézkedés pedig az üzletekben a maszkhasználat megszegése miatt. 21 esetben intézkedtek a rendőrök a nyitvatartási szabályok megszegése miatt - mondta Kiss Róbert. Hatósági házi karanténban jelenleg 28 070 fő tartózkodik, közülük 1027-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy

eddig közel 1 millió PCR-tesztet végeztek el. Mindezzel párhuzamosan érvényben vannak már a gyorstesztek.

A tesztek számával kapcsolatban azt mondta, hogy a WHO a járvány dinamikájához igazítja a tesztelést. Elegendő tesztet végzünk - mondta Müller Cecília. Az ellátórendszer értesül az összes koronavírusos betegről.

Rendkívül szigorú feltételei vannak annak, hogy ki adhat ki adatot fertőző betegekről, és ennek fényében a KLIK nem adhat ki ilyen adatokat - mondta el kérdésre Müller Cecília. Szintén kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta,

volt már arra példa, hogy már korábban fertőzöttek ismételten megfertőződtek. Egyelőre abban van egyetértés, hogy egy koronavírusos megbetegedés után hat hónapig van védettség. Tizenegy 14 éven aluli gyerek van kórházban koronavírus miatt.

A maszkviseléssel kapcsolatban Müller Cecília azt mondta, ahol nem tartható a 1,5 méteres távolság a szabadban, ott erősen ajánlott a maszkviselés. A piacokon mindenképpen érdemes maszkot viselni. Ha szükséges, akkor újabb óvintézkedésekről dönt az Operatív Törzs, de az eddigi szabályokat be kell tartani, mert azok hatékonyak.

Minden akut eset megkapja az ellátást, de fel kell hívni az ellátó figyelmét, ha az akut betegnek van a környezetében koronavírusos - mondta Müller Cecília.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a halottak napján kölcsönösen kell vigyáznunk egymásra. Akinek bármilyen megbetegedése van, az ne hagyja el a lakóhelyét – tette hozzá. Ha nincs semmilyen tünetünk, akkor a védelmi szabályok betartása mellett menjünk el a temetőbe.