Noha bezárathatják egy időre a kereskedő üzletét, ha ott sorozatosan megsértik a maszkrendeletet, ennek ellenére kerülik a cégek a vásárlók ellenőrzését, a járványügyi védekezést segítő, költségesebb megoldásokat. Ezért a szakszervezet szerint a bolti dolgozók egészségének védelme érdekében az év végi szezonban polgárőröket vagy külsős vagyonőröket kellene alkalmazni nemcsak a bejáratnál, hanem a polcok között is - írta a Magyar Nemzet.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke közölte, a járvány miatt várható, hogy a karácsonyi ünnepek előtti bevásárlások a novemberi fizetésnapok után felpörögnek, ezért az eddigi intézkedéseken túl haladéktalanul lépni kell az áruházakban. Arra kérik a forgalmas bevásárlóhelyek üzemeltetőit az országban, hogy ne terheljék tovább az eladókra, pénztárosokra, árufeltöltőkre, vevőszolgálatosokra a kötelező maszkviselés betartatásával járó kereskedői felelősséget. Javasolják, hogy keressék a helyszíni együttműködés lehetőségét a polgárőrséggel, és vonjanak be profi vagyonvédelmi cégeket, amelyek a rendőrök kiérkezéséig kezelni tudják az üzletekben naponta előforduló kritikus helyzeteket.

Egy forgalmas szupermarket bejárata a koronavírus járvány alatt.Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke jelezte, következik a halottak napi hétvége, amikor várható, hogy a megszokottól eltér az áruházi fogyasztás, majd az interneten a feketepéntek-akciózások érkeznek, amihez csatlakoznak a hagyományos üzletek is – ezután pedig már nem csitul a roham karácsonyig. 

Kifejtette, hogy jelenleg áruházanként egy-két biztonsági őr dolgozik nyitástól zárásig, akik inkább a pénztárak környékén lévő állomásról, a bejáratok környékén figyelnek, ritkán látni a sorok között vagy a hűtőpultnál egyenruhás alkalmazottat. Bubenkó Csaba emlékeztetett, hogy azonban az üzlet teljes területén mindenkitől számon kell kérni a maszkviselést,  az ősz óta túlzott teher hárul a békés, hagyományos feladatokhoz szokott alkalmazottakra, akiknek többsége nő, családanya.

Ugyanis a pultok, sorok között az egyik gyakori, de legalább enyhébb jelenet, hogy a vásárlók lehúzzák, félretolják, leveszik a maszkot,  mert például szagolgatják az árut, vagy kimelegednek a tumultusban, esetleg nem hallja az eladó pontosan, mit kérnek a csemegepultnál.

Zöldségeket vásárló, védőmaszkot viselő nők koronavírus-járvány idejénFotó: Szabó Gábor - Origo

A szakszervezeti vezető megjegyezte, hogy bár érthető, de jogszerűtlen ez a pillanatnyi lazaság is, ami a jelen lévő dolgozókat azonnali fellépésre készteti. Viszont így az árufeltöltéssel, kiszolgálással, árazással, kasszázással, egyéb szokásos teendőkkel megbízott munkavállalók egyre szorongatottabb helyzetben, többszörös terhelés alatt lesznek,  ami álláspontjuk szerint túlzás és az egészségükre is veszélyes.

Az elnök hangsúlyozta, hogy ezért a korábbi években rekordnyereségeket elérő áruházláncoknál a járvány mostani szakaszában már nem lehet szempont,  hogy mekkora kiadást jelent a jogszabálynak megfelelő körülmények biztosítása. Majd hozzátéve, hogy mivel külön embert kíván az ellenőrzési kötelezettség az áruházakban, nem lehet ezen tovább spórolni,  mert a karácsonyi tömegben megakadhatnak a rutinfolyamatok.