Elhagyhatta a kórházat az első magyar beteg, akit remdesivirrel kezeltek

Remdesivir, koronavírus, gyógyszer, oltóanyag
Vágólapra másolva!
Elhagyhatta a kórházat az első beteg, akit remdesivirrel kezeltek - nyilatkozta kedden Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.
Vágólapra másolva!

Merkely Béla elmondta, hogy eddig nem tapasztaltak súlyos szövődményt azoknál a Semmelweis Egyetemen kezelt betegeknél, akiket a magyar gyártású remdesivir hatóanyagú készítménnyel kezelnek.

A beteg, aki elsőként részesült ebben a terápiában, már otthonában lábadozik

- tette hozzá.

Kitért arra, hogy az egyetemen 26 beteg kapta meg a gyógyszert, az intravénásan adott készítmény a vírus szaporodását akadályozza meg, így a szervezet le tudja győzni a fertőzést. A rektor úgy fogalmazott: a remdesivirrel kezelt betegeknél "nagyon optimisták vagyunk".

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Azt mondta, a készítményt az oxigénkezelést igénylő betegek kapják, és az időben elkezdett gyógyszeres kezelés egyéb más terápiás lehetőségek mellett - vérplazmakezelés, kortikoszteroidok adása - tud segíteni.

Merkely Béla beszélt arról is, hogy a vírusfertőzésen átesett betegek esetében nemcsak az "akut szakasz" legyőzése a fontos,

hanem a fertőzés okozta úgynevezett maradványtünetekre is oda kell figyelni.

A remdesivirrel kezelt betegek utánkövetése egy évig tart. Merkely Béla kitért arra, hogy a remdesivir október 22-től rendelkezik az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) minősítésével. Hozzátette, hogy feltételezhetően a remdesivir hatóanyagú készítmény megkapja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi engedélyét is a széles körű alkalmazáshoz. A magyar betegeket négyes fázisú klinikai vizsgálatokba vonták be, amikor a szer biztonságosságát és tolerálhatóságát vizsgálják - mondta Merkely Béla.