Az egészségügy felkészült, a szükséges magas szintű orvosi ellátást mindenki meg fogja kapni, amely a gyógyulásához szükséges. A kórházakban intenzíven zajlik a munka – hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Az iskolákban folyik a fertőtlenítő takarítás, ahol korábban volt fertőzés, ott a honvédség járványügyi bevetési csoportja is dolgozik.

2079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 63 642 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 63, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 1535 főre emelkedett, 16 646-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 45 461 fő. 2891 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen.

A járványgörbe ellaposítására akkor van esély, ha mindenki betartja a járványügyi intézkedéseket. Kerülni kell a felesleges kontaktusok számát a következő időszakban. Fokozatosan kényszerülnek szigorítani a szabályokat, de a lényeg marad: a maszkviselés, a kézmosás, a távolságtartás és a felületek fertőtlenítése  – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Az egészségügy felkészült, a szükséges magas szintű orvosi ellátást mindenki meg fogja kapni, amely a gyógyulásához szükséges. A kórházakban intenzíven zajlik a munka – tette hozzá. Az iskolákban folyik a fertőtlenítő takarítás, ahol korábban volt fertőzés, ott a honvédség járványügyi bevetési csoportja is dolgozik. A kontaktusok számának csökkentése érdekében mondjunk le azokról a programokról, amelyek nem feltétlenül szükségesek  – mondta Müller Cecília.

Továbbra is a járvány felfutó szakaszában vagyunkFotó: Csudai Sándor - Origo

Egyre több az idős fertőzött

8932 eset volt a 42. héten, egy héttel később már 13 797 fertőzést regisztráltak. Minden korosztályban emelkedik a fertőzöttek aránya, de eltolódott az idősebb korosztályok felé. A 40-49 évesek aránya a legmagasabb 20,5 százalékkal. Az összes fertőzött 16 százaléka 65 év feletti, és 5 százaléka a 15 éven aluli. A járvány első hullámában az idősek voltak érintettek, a második elején a fiatalok, most pedig inkább a középkorúak.

A pozitív esetek 20 százalékát a fővárosban azonosították, utána Pest és Borsod megye következik, míg a lista végén továbbra is Tolna megye áll. A 43. héten csak Somogy megyében csökkent a fertőzések száma, de van, ahol megduplázódott – mondta Müller Cecília.

Szigorodó karanténszabályok

A járványügyi szabályok szigorításáról számolt be Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.A beutazás miatt elrendelt karantén szabályait egyszerűsítette az Országgyűlés, a határátlépéskor a rendőrrel kell közölni például a karantén helyszínét, és kötelezhető a digitális ellenőrző szoftver telepítése. A karanténszabályokat megszegőkre 5000–150 000 forintos bírság szabható ki mostantól.

A védelmi intézkedések megszegése miatt 48 rendőri intézkedés volt, ebből 17 maszkviselés elmulasztása miatt volt tömegközlekedési eszközökön, míg kereskedelmi helyiségben 31 esetben léptek fel. Szeptember 21. óta 1982 esetben kellett intézkedni, többségében figyelmeztetést alkalmaztak. A tranzitszabályok megszegése miatt 26 esetben kell intézkedni.

11 993 helyszíni karantén-ellenőrzést hajtottak végre, 3862 új karantént rendeltek el, 27 050 az összes érvényes hatósági karantén száma. 476 büntetőeljárást rendeltek el, 90 gyanúsítottat hallgattak ki a járványügyi szabályok megszegése miatt.

Nem károsítja a magzatot, ha koronavírusos az édesanya

Abban az esetben, ha egy kismama fertőzött, akkor mindenképpen tájékoztassák az őt gondozó orvost - mondta kérdésre Müller. Nyilvánvalóan az általános szabályok rájuk is vonatkoznak. Úgy tűnik, hogy nem bántja a koronavírus a magzatot, és nem okoz fejlődési rendellenességet. Nem írtak le egyetlen olyan adatot sem, amely azt bizonyítaná, hogy a magzatot károsan befolyásolta az édesanya fertőzöttsége. A szoptatás időtartama alatt nem az anyatejjel terjed a vírus, hanem az édesanyának kell betartania a higiénés szabályokat, így javasolt a maszkviselés és a sűrű kézfertőtlenítés - mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy egyelőre nem látják, mikor következik be a fertőzések számának a tetőzése. Az Operatív Törzs folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet. Az elmúlt héten két szigorítás is volt  - mondta Müller. Az egyéni felelősség továbbra is nagyon fontos - tette hozzá. Nem csupán a szigorítások szükségesek, de ez nem helyettesíti a fegyelmezettséget.

(A címlapi kép illusztráció.)