Szorítunk Donald Trump amerikai elnök újabb győzelméért és gratulálunk az új amerikai alkotmánybíró megválasztásához - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, amikor kitüntette David B. Cornsteint, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetét.

A Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést Áder János államfő adományozta és a kormányfő adta át a diplomatának a Karmelita kolostorban.

David B. Cornstein, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövete, miután Orbán Viktor miniszterelnöktől átvette a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést a Karmelita kolostorban 2020. október 27-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Donald Trump megválasztásával és David B. Cornstein érkezésével minden megváltozott, Magyarország nyitottságot, őszinteséget és baráti közeledést érzett az Egyesült Államok részéről. 

A nagykövet munkájának köszönhetően a magyar-amerikai kapcsolatok ismét régi fényüket idézik - értékelt.

Kifejtette: ritka, amikor egy ország barátra lel valakiben, és mi ezt a ritka ajándékot kaptuk a gondviseléstől és Donald Trump elnök úrtól. A nagykövetnek sikerült ismét a fejéről a talpára állítani a kétoldalú kapcsolatokat  - mondta.

Közölte, hogy korábban alig gondolták volna, hogy ilyen széleskörű együttműködés lesz diplomáciai és külpolitikai ügyekben a két ország között, az Egyesült Államok barátként segíti Magyarországot, és Magyarország is az Egyesült Államok barátjaként cselekszik a nemzetközi politikában.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond, mielőtt a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést átadja David B. Cornsteinnek, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetének a Karmelita kolostorban 2020. október 27-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök gratulált Amy Coney Barrett amerikai alkotmánybíró megválasztáshoz is.

Azt mondta: emberemlékezet óta nem történt olyan, hogy a hagyományos amerikai értékeknek ilyen erős többségük lett volna a testületben, Trump ezzel megmentette a konzervatív Amerikát és belépett a legnagyobb amerikai elnökök közé. 

A kormányfő köszönetet mondott David B. Cornsteinnek azért, mert bátran félretolja az útból azokat, akik az Egyesült Államok és Magyarország közötti feszültségben érdekeltek. A nagykövet jól ismeri a magyarokat - folytatta -, érti, mit és miért gondolunk Közép-Európáról, az Európai Unióról és az Egyesült Államokról, érti, milyen rugóra jár a magyarok agya és milyen kulcsra nyílik a szívük.  A diplomata tisztességesen bánt a magyarokkal, megszerette az országot, és az ország is a szívébe zárta őt - fogalmazott Orbán Viktor.

David B. Cornstein beszédében hangsúlyozta: barátra és partnerre lelt a miniszterelnökben. Orbán Viktor és Donald Trump kapcsolata nagyszerű, nagyon kedvelik egymást - mondta.

A nagykövet gratulált a kormányfőnek ahhoz a csapathoz, amelyet összeállított, azt mondta, nagyon jó miniszterek vannak a kormányban. Jó csapat dolgozik az amerikai nagykövetségen is, így együttműködve sokat értek el - vélekedett.

David B. Cornstein kijelentette: nem is lehetnének jobbak a kétoldalú kapcsolatok, és innen csak előre vezet az út mindkét ország számára.