A távozó amerikai nagykövet szerint az Orbán-kormány alatt tökéletes lett a két ország viszonya

CORNSTEIN, David B.; ORBÁN Viktor; BUSH, George
Budapest, 2020. október 27. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cornstein amerikai nagykövet (b) a George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41., néhai elnökének tiszteletére emelt szobor ünnepélyes avatásán a budapesti Szabadság téren 2020. október 27-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
David Cornstein Magyar Nemzetnek adott interjújából kiderül, hogy a távozó nagykövet szerint nem is lehetne jobb a viszony Magyarországgal, Donald Trump pedig csodálatos munkát végzett elnökként.
Vágólapra másolva!

A szerdai lapszámban megjelent interjúban David B. Cornstein eredményként említette a kölcsönös biztonság érdekében tett erőfeszítéseket. Emlékeztetett arra, hogy a két ország tavaly aláírt egy katonai együttműködést szabályozó védelmi megállapodást. Csapataik a világ sok pontján erősítik egymást, mindkét fél elkötelezett a szabadság és a demokrácia védelmében - jelentette ki. Megjegyezte, hogy érkezésekor meglehetősen rossz volt a két ország közötti kapcsolat, "annál rosszabbat elképzelni is nehezen lehetne". Valójában nem is nagyon voltak kétoldalú kapcsolatok. "Ne akarja, hogy sírjak, mert ha csak a távozásomra gondolok, megered a könnyem, de mégis:

- mondta az interjúban.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cornstein amerikai nagykövet (b) a George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41., néhai elnökének tiszteletére emelt szobor ünnepélyes avatásán a budapesti Szabadság téren 2020. október 27-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Azt mondta, hogy szerinte Donald Trump "mesés, fantasztikus és csodálatos elnök volt".
Egy ország vezetőjének megítéléséhez két szempontot kell figyelembe venni: egy külpolitikait és egy belpolitikait - vélekedett. Ha az első aspektust nézzük, akkor elmondható, hogy az Egyesült Államok biztonságban van, méghozzá nagyobb biztonságban, mint amikor Trump elfoglalta a hivatalát négy éve. Ha pedig belpolitikai aspektusból világítjuk meg a kérdést, az látható, hogy az amerikai gazdaság nem is lehetne jobb állapotban, nem beszélve a rendkívül alacsony munkanélküliségről - mondta a nagykövet.

Amennyiben Trump hivatalban marad a november 3-án esedékes elnökválasztás után, akkor folytatódhat az a kapcsolatépítés, amely már megkezdődött, és mindkét országnak előnyökkel szolgál - mondta David B. Cornstein.