Egy 52 éves német embercsempész fejbe lőtte magát, majd a nála lévő kézigránát felrobbant és szétszakította a testét Vitnyéd külterületén. L. Thomas Citroën gépkocsijában 5 szír állampolgárt próbált Ausztriába juttatni. A történtekről szemtanúk is beszámoltak Bors-nak.

Korábban mi is megírtuk, hogy egy akciófilmnek induló, de végül horrorba fulladó esemény rázta meg hétfőn kora délután a nyugodt, Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédet, miután egy német csempészt intézkedés alá vontak a magyar rendőrök. A Bors megtudta, hogy L. Thomas egy magyar forgalmi rendszámú Citroën típusú személygépkocsival öt szír állampolgárt szállított, és a 85-ös számú főút Ausztria felé vezető oldalán haladt. A migránsok közül kettőt a csomagtartóban utaztatott, hármat pedig a hátsó ülésen.

Rendőrségi zárás a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédnél, ahol öngyilkos lett egy felfegyverkezett embercsempész 2020. október 26-ánForrás: MTI/Krizsán Csaba

Szír migránsokat csempészett

A gépkocsi vezetője kiszállt a járműből, egy pisztolyt és egy kézigránátot vett elő, majd gyalogosan elindult a zöld terület felé. A háromfős járőr távolról követte, majd kevéssel déli fél kettő után jelentették, hogy az embercsempész fejbe lőtte magát és a gránát a teste alá kerülve felrobbant.  A gépkocsi utasai közül hárman elszaladtak, két főt a rendőrök a helyszínen elfogtak. Feltehetően azokat, akik a csomagtartóban voltak. A sajtóértesülések szerint a magyar rendőrök golyóálló mellényt viseltek, és többször felszólították angolul és németül a menekülő német férfit, hogy álljon meg.  A robbanást követően a zsaruk a helyszínt azonnal lezárták, ahová kiszállt a Központi Nyomozó Főügyészség Győri Regionális Nyomozó Ügyészsége is.

A gépkocsi vezetője, kezében egy lőfegyverrel és egy kézigránáttal, kiugrott és elszaladt. A rendőrök követték, megállásra szólították fel, de ennek nem tett eleget, ezért figyelmeztető lövést adtak le. Ekkor a férfi maga ellen fordította fegyverét. Eközben a nála lévő kézigránát felrobbantForrás: MTI/Krizsán Csaba

Az események szemtanúi is megszólaltak

A helybelieket megrázták a történtek, Vitnyéden szinte mindenki erről beszélt: 

Sosem láttunk vagy hallottunk ilyet, még a televízióban sem, nemhogy nálunk. Mikor megláttuk a felettünk köröző helikoptereket, és az elhúzó, szirénázó kocsikat, azonnal tudtuk, hogy nagy a baj, de hogy ilyen nagy, azt nem – mesélte a Borsnak egy helybéli asszony. Egy, az út mentén elhaladó autós is sokkoló eseményekről számolt be: 

Arra araszoltunk, azt sem tudtuk, mi történt, csak a 20–30 autós rendőrkocsi-sorfalat. Aztán ott volt az az ember, de nem sok maradt belőle, konkrétan szinte a fél teste hiányzott, a fejéről nem is beszélve. Rémálmaimban sem akarom ezt látni – mondta a Borsnak a férfi, majd hozzátette, hogy közben a helikopterek is köröztek felettük, amelyekről később tudta meg, hogy a menekülteket keresték.