Európa legrosszabbul védekező országából, Spanyolországból indult el a járvány második hulláma

Vágólapra másolva!
A koronavírus új mutációja terjed Európában, ami a legrosszabbul védekező európai országból, Spanyolországból indult el nyáron - írja a Fox News. A vírus eredetileg a spanyol mezőgazdasági munkások között terjedt, majd a spanyol tengerparton nyaralók hordták szét szerte Európában. Mint többször megírtuk: Spanyolország - Belgium mellett - Európa legrosszabbul védekező országa a járvány első pillanatától.
Vágólapra másolva!

A koronavírust és annak genetikai mutációit kutató tudósok felfedeztek egy genetikai mutációt, amely kirobbantotta az európai második hullámot. A 20A.EU1 elnevezésű változatot már egész Európában megtalálták.

A tudósok még vizsgálják, hogyan alakította át a mutáció a vírust, de az eddigi adatok alapján egyértelmű, hogy jóval gyorsabban terjed, mint az eredeti koronavírus. Azt még nem tudják, hogy halálosabb vagy enyhébb-e, mint a korábbi, és egyáltalán változtat-e a betegség lefolyásán.

Az új mutáció okozta az új spanyol és brit esetek 80, az ír esetek 60, a francia és svájci esetek legalább 40 százalékát, erről a Financial Times írt.

Ahogy azt megírtuk, Spanyolországban volt a legrosszabb a védekezés egész Európában, talán csak a belgiumi mulasztások foghatók a spanyol késlekedésekhez. Tavasszal a baloldali spanyol kormány semmit nem tett, hogy megakadályozza a vírus betörését, másfél hónapig késlekedtek az első érdemi intézkedésig, sőt, még tömegtüntetéseket is engedett. Majd nyáron megint a spanyol tengerpartokról indult újra a járvány, erről is írtunk.

Spanyolországban eddig 35 466 ember halt meg a koronavírus miatt. Az utóbbi időszakban naponta nagyjából 20 ezer új fertőzött embert találnak.