Sorra dőlnek meg a drámai koronavírus-rekordok Európában, Magyarország jól védekezik

Vágólapra másolva!
Új rekordok dőltek meg Európa több országában is szerdán. Soha nem volt még ennyi új koronavírus-fertőzött Olaszországban, Németországban, Portugáliában, Bulgáriában, Lengyelországban, Ukrajnában és Romániában, minden korábbinál többen haltak meg Oroszországban, Lengyelországban, Ukrajnában és Romániában. Magyarország viszont kifejezetten jól védekezik, a halálozási arány az alacsonyabbak között van, sokkal jobban állunk például Belgiumnál, Spanyolországnál, Olaszországnál, Svédországnál, Franciaországnál és Hollandiánál is. Az adatok azt mutatják, hogy relatíve alacsony a pozitív tesztek aránya az összeshez képest, ez azt bizonyítja, hogy a WHO ajánlásainak megfelelően tesztelünk.
Vágólapra másolva!

Sorra dőlnek meg a koronaívrussal kapcsolatos rekordok Európában, szerdán több, mint 182 ezer új fertőzött volt.

Rekordok dőlnek meg Európában

Az új napi fertőzések száma szerdán, október 28-án rekordot döntött Olaszországban, Németországban, Portugáliában, Bulgáriában, Lengyelországban, Ukrajnában és Romániában.

A legtöbb új fertőzöttet Franciaországban (36437 fő) és Olaszországban regisztrálták (24991 fő) tegnap. Franciaországban volt már ennél magasabb adat is (52 ezer) és a járványügyi szakértők szerint a valós szám százezer körül lehet, de a hatóságok nem tudnak eleget tesztelni. Arról nem beszélve, hogy Párizsban és környékén gyakran 10 napot kell várni egy-egy teszt eredményére.

Kevés vendég van az egyik éttermeben Róma belvárosában Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

A koronavírusos halálozások száma tegnap minden korábbinál magasabb volt Oroszországban, Lengyelországban, Ukrajnában és Romániában.

Koronavírussal fertőzött beteg a nyugat-ukrajnai Sztrij város kórházában Forrás: MTI/AP/JEVHEN MALOLETKA

Magyarország jól áll

Uniós összevetésben Magyarország a népességhez képest jól áll a halálozási statisztikát tekintve. Lényegesen

jobban állunk, mint Belgium, Spanyolország, Olaszország, Svédország, Franciaország, Hollandia, Írország, Románia, Luxemburg, Csehország, Portugália és Bulgária.

Ha a WHO legfrissebb statisztikáját nézzük, akkor Magyarországon egymillió főre vetítve 159-en haltak meg a koronavírus-járványban. Belgiumban 939-en, Spanyolországban 749-en, Nagy-Britanniában 662-en, Olaszországban 620-an, míg Svédországban 585-en haltak meg.

Lakosságarányosan

Csehországban regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet (1415-en minden egymillió emberből) szerdán,

kicsivel lemaradva mögötte Szlovénia (1264) és Luxemburg (1262) következett. Magyarországon ez a szám 234.

Összességében Belgiumban a legmagasabb a fertőzöttek aránya (30 261 egymillió lakosonként),

utánuk Csehország (27445) következik a sorban. Magyarország esetében 6747 ez a szám.

Belgiumban haltak meg a legtöbben a koronavírusjárvány kezdete óta (962-en minden egymillió lakosból),

őket követi Spanyolország (744).

Magyarország esetében jóval kedvezőbb a mutató

: itthon 161-an haltak meg a vírus következtében egymillió emberből.

Belgiumban és Csehországban volt a legrosszabb helyzet a koronavírus miatti napi halálozásokat tekintve a szerdai adatok szerint: Belgiumban 1 millió főből 12, Csehországban pedig 11 halt meg egyetlen nap alatt, háromszor annyi, mint Magyarországon (4,4). Egyébként, Belgiumnál csak Peru védekezett rosszabb a világon a WHO felmérése szerint.

Egy hét alatt Szlovéniában (6,44%), Litvániában (4,73%) és Szlovákiában (4,46%) emelkedett legdrasztikusabban az új fertőzöttek aránya, Magyarországon ez a szám csak 1,97 százalék.

Az október 20-i adatokhoz viszonyítva Szlovéniában (4,32%), Horvátországban (3,04%) és Lengyelországban (2,66%) emelkedett legjobban a napi, koronavírus miatti halálozások száma. Magyarországon mindössze 0,32 százalékkal halt meg több ember a koronavírusban, mint egy hete.

Végül érdemes kitérni az elvégzett tesztek számára is: Magyarország már több mint 1 millió 30 ezer tesztet végzett el

A pozitív tesztek aránya, az utolsó elérhető adatok alapján nálunk a legalacsonyabb a visegrádi országok között.

Ez is azt mutatja, hogy a nemzetközi gyakorlatnak és a WHO ajánlásainak megfelelően tesztel Magyarország.