Tovább terjednek és nagy veszélyt jelentenek a vírustagadó ostobaságok

Gődény György/Lenkei Gábor/Pócs Alfréd
Gődény György/Lenkei Gábor/Pócs Alfréd
Vágólapra másolva!
Továbbra is nagyon komoly veszélyt jelentenek a vírustagadók, különösen, hogy a pandémia újult erővel bukkant fel Európában, több országot is a bezárkózásra kényszerítve. Káros és végtelenül ostoba, ugyanakkor jól jövedelmező összeesküvés-elméleteikkel jelentékteleníteni próbálják a koronavírus-járványt, és annak egészségügyi hatásait. Jól mutatja a helyzet súlyosságát, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a napokban vizsgálatot indított egy cég ellen, mivel hazug, vírustagadó állításokkal próbálta reklámozni egyik termékét. A járványügyi szakemberek továbbra is azt kérik mindenkitől, hogy ne dőljenek be nekik, tartsák be a kormány által előírt szabályokat, különösen a maszkviselést.
Vágólapra másolva!

Bár a tudósok, a virológusok és a járványügyi szakemberek kézzel fogható magyarázatot adtak arra, hogy mekkora veszélyt jelent a világra politikai, gazdasági és egészségügyi értelemben a koronavírus-járvány, mégis vannak olyanok, akik saját érdekeik miatt szembeszállnak ezzel.

Üzletet csinál a járványból

Vannak, akik szereplési vágyból, vannak, akik rosszindulatból, üzleti érdekeik miatt, és vannak, akik tájékozatlanságból tagadják, vagy legalábbis jelentéktelenítik a pandémiát. A magát csak "szerényen" Doktor Gődénynek nevező, egyébként gyógyszerészi végzettségű Gődény György egyértelműen üzleti hasznot lát a vírustagadásban.

Csütörtökön jelezte a GVH, hogy vizsgálatot indított az áldoktor étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó cégével, a Nutriversum Kft.-vel szemben. A szervezet azzal indokolta lépését, hogy a vállalkozás feltehetően csaló módon, orvos vagy egészségügyi szakember ajánlására vonatkozó állításokat tett videóiban, pedig a felvételek szereplői nem járultak hozzá ehhez. A GVH szerint két ilyen felvétel is terjed a YouTube-on. A videók alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére, hiszen azt az üzenetet közvetíti feléjük, hogy az ajánlott termék megbízhatóbb, hatásosabb, mint a többi.

Azt, hogy Gődény üzletként tekint a vírustagadó eszmék terjesztésére, nem titkolja. Az általa vezetett Közös Nevező nevű párt október 13-án posztolt egy oltásellenes aláírásgyűjtési felhívást, ami az Aláírásgyűjtés elnevezésű Facebook-oldalon futott. Vagyis a vírustagadást még egy párt indítására (és az ezzel kapcsolatos haszonszerzésre) is megpróbálja felhasználni.

Pártja tömegbázisát próbálja meg összeszedni vírustagadó és oltásellenes eszméinek terjesztésével Gődény György Forrás: YouTube/Bodi film

Közel sem mellékes, hogy a Gődény által vezetett párt elindult a legutóbbi parlamenti választáson, ahol 0,07 százalékot ért el. A hatályos választási törvény rendelkezése értelmében 153 millió forintos állami kampánytámogatást kaptak, amit vissza kellett volna fizetni, ez azonban eltűnt. Sajtóértesülések szerint az ügyben

különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanújával folyik nyomozás.

Gődény egyébként volt már testépítő és amerikai focista, saját patikát is irányított, sőt, még egy gyógyszeripari cégnél is megfordult.

Most éppen a vírustagadásból próbál pénzt keresni (és pártot építeni): az elmúlt hetekben azzal próbálta felhívni magára a figyelmet, hogy olyan fórumokat tartott, ahol a hatóságok előírásaival szembemenve a hallgatóság tagjai nem viseltek maszkot. Október 15-én Debrecenben tartott előadást a gyöngyösi kórházból kirúgott Pócs Alfréd ortopéd sebésszel és Tamási József belgyógyásszal. A nyilvánosságra került felvételeken jól látszik, hogy az esemény résztvevői közül senki sem viselt maszkot.

Terjesztik a veszélyes hazugságokat

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy Gődény mellett a másik legismertebb magyar vírustagadó Lenkei Gábor, aki végzett orvosként (a járvány elleni harca előtt) a nem létező "gyógyszermaffiával" szállt szembe. Ezt arra hivatkozva tette, hogy "az orvosképzés fölötti uralmat átvevő érdekcsoport" nem az emberek meggyógyításában érdekelt. A mások félelmeiből élő szcientológus "üzletember" a járvány kezdete óta koronavírus-átverésként hivatkozik a járványra.

Egyébként nemcsak itthon "divatos" a veszélyes ostobaságok terjesztése, hanem a világ más pontjain is. Többek között Madonna, Lewis Hamilton, John Cusack, Woody Harrelson és Wiz Khalifa rapper is tett minimum szerencsétlen megnyilvánulást a témában. Ahogyan a magyar celebek is: ennek egyik legismertebb esete a mulatós zenében utazó Jolly vírustagadó posztja volt.

Nem szabad hinni a vírustagadóknak

"Az úgynevezett vírustagadók és oltásellenes mozgalmak megalapozott szakmai véleményekkel nem rendelkeznek, és elbizonytalanítják az embereket" - szeptember végén ezt mondta az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Ócsai Lajos járványügyi szakember, az ÁNTSZ járványügyi főosztálya korábbi vezetője szintén azt mondta az Origónak: "Lesújtó a véleményem a vírusszkeptikusokról". Hozzátette, azt hirdetik, hogy ha egészséges vagy, nem lehet semmi baj.

Ezek a gondolatok végtelenül károsak. Nagyon sok életet veszélyeztetnek - és soha nem vállalják majd ezért a felelősséget"

- egészítette ki a korábbiakat.

Szintén ezen az állásponton van Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, aki az Origónak arról beszélt, hogy a vírustagadók sokaknak hihető módon vezetik le, hogy miért nem veszélyes a vírus. Ezzel pedig az a gond, hogy aki hajlamos ezeknek a téveszméknek a befogadására, el is hiszi. Pedig ez valójában egyáltalán nem így van, óriási károkat okoznak ezzel.

A vírustagadó összeesküvés-elméletek számos országban komoly gondot okoznak. Horvátországban, Olaszországban, Franciaországban és Németországban is "Covid-ellenes" tüntetéseket szerveztek. Olaszországban zavargások is kitörtek, több városban gyújtogattak a szigorítások ellen tiltakozók.

Párizsban rendszeresek a tüntetések és zavargások, de a nyáron itt is felerősödtek a vírustagadók. Augusztus 29-én például a kötelező maszkviselés ellen tüntettek több százan, akikhez később csatlakoztak a más miatt egyébként is tiltakozó szélsőbaloldaliak.

Ez idáig a legnagyobb, több tízezres tüntetést Berlinben tartották, amelynek a végén a hatóságok több mint 300 embert vettek őrizetbe.

Hasonló koronavírus- és korlátozásellenes tüntetések zajlottak le korábban Londonban, Zürichben és Bécsben is.

MINDEGYIK TÜNTETÉS UTÁN NŐTT AZ ADOTT ORSZÁGBAN VAGY VÁROSBAN A FERTŐZÖTTEK SZÁMA, VOLT, AHOL TÍZSZERESÉRE.