Másfél millió hamis öngyújtót égetett el a NAV. Az akció egy erőműben történt, több tízezer lakásnak termelt ezzel hőt az adóhivatal.

Másfél millió, gázzal töltött öngyújtó akart forgalom hozni egy, ehhez engedélyt kért a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

Az áru vizsgálatakor azonban felmerült a gyanú, hogy a termékek szellemi tulajdonjogot sérthetnek, azaz hamisítványok. A NAV ezért megkereste a védjegyjogosultat, aki megerősítette, hogy az áru hamis, egyúttal kérte annak megsemmisítését.

Az importőr ezt nem kifogásolta, így a mintegy 24 tonna súlyú szállítmány megsemmisítésnek nem volt akadálya.

Az eljárás megindításától kezdve a NAV folyamatosan felügyelte az árut, kizárva az esetleges visszaélés lehetőségét. A védjegyjogosult így vámfelügyelet mellett semmisíttethette meg, vagyis vonhatta ki a kereskedelemből véglegesen a hamis öngyújtókat.

A hamisított termékek amellett, hogy jelentős károkat okoznak a tisztességes gazdálkodóknak, igazolatlan eredetük miatt a vásárlókra is veszélyt jelentenek.

Az öngyújtók a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) erőművében semmisültek meg, azaz elégtek, így a hamis termékek hőenergia formájában hasznosulnak.

Az FKF erőművében a fővárosi hulladékból előállított távhő 76 ezer budapesti lakásba jut el, a megtermelt villamos energia 55 ezer átlagos háztartás éves áramszükségletét fedezi.Az ország ezidáig egyetlen ilyen létesítményében a környezet védelméért a hulladék elégetésekor korszerű, ötlépcsős füstgáztisztítási technológiát alkalmaznak, az erőmű kibocsátási értékei megfelelnek a legszigorúbb uniós, és hazai levegőtisztaság-védelmi előírásoknak.