Mindenszentek napján, november 1-jén ünneplik a katolikusok az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig megemlékeznek minden halottról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata pénteken.

Mindenszentek kötelező ünnep, az egyház előírása szerint ilyenkor a híveknek kötelező szentmisén részt venniük - írták.
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mindenszentek napján, vasárnap este a budapesti Szent István-bazilikában misézik, hétfőn, halottak napján este a józsefvárosi Szent József-templomban mutat be szentmisét és imádkozik a koronavírus-járványban meghaltak lelki üdvéért és a betegek gyógyulásáért - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.A keleti egyház már 380-ban megtartotta mindenszentek ünnepét, minden vértanúról megemlékezve. 

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét celebrál.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont 609-ben Mária és az összes vértanú tiszteletére szentelte fel - olvasható az MKPK közleményében.

III. Gergely pápa (731-741) bővítette az ünneplendők körét: "a Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen halott minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává tette mindenszentek ünnepét.November 1-jére IV. Gergely pápa (827-844) döntése értelmében került az ünnep.November 2-án, halottak napján a katolikus egyház ünnepélyesen megemlékezik minden halottról, különösképpen "a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről".
Az egyház a "testi feltámadás és az örök élet hitével és az ebből fakadó reménnyel éli meg a halottak tiszteletének ősi cselekedetét, melynek minden nép a maga hagyományai szerint tesz eleget". Az egyház kezdettől imádkozik a halottakért.Felidézték: (Szent) Odilo clunyi apát kezdeményezte, hogy mindenszentek ünnepét követően az összes halott emberről is megemlékezzenek.

A katolikusok az összes szentről és minden halottról megemlékeznek.Fotó: Polyák Attila - Origo

A halottak napját először 998-ban tartották meg, majd a 11. században a clunyi bencés szerzetesek hatására széles körben elterjedt az ünnep.
Az egyház az ünnepen "bizalommal kér" kegyelmet Istentől a halottaknak- ismertették a közleményben.