Koronavírustesztekkel trükköző, megtévesztő cégeket bírságoltak meg

koronavírus, maszk, tömegközlekedés, Budapest, járvány, védekezés, előírás, arcmaszk, védőmaszk
Vágólapra másolva!
19 megyében lezárult az az országos fogyasztóvédelmi vizsgálat, amit a tesztek hatósági árának betartása miatt rendeltek el, egyedül Budapesten tart az ellenőrzés. Minden negyedik vállalkozásnál észleltek problémát - ismertette Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a cél a magyar emberek védelme, senki nem nyerészkedhet a járványon. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a rendőrség a mindenszentek és a halottak napja miatt a hétvégén a temetők környékén is ellenőrizni fogja a maszkviselést. 
Vágólapra másolva!

Schanda Tamás elmondta, hogy Magyarország több mint 1 millió tesztet végzett el. "A kormány döntése értelmében fizetnie csak annak kell, aki saját maga dönt úgy, hogy letesztelteti magát" - ismertetette.

Voltak olyanok, akik nyerészkedni próbáltak a tesztekkel

– adott helyzetjelentést, hozzátéve, hogy megnövekedett a tesztek iránti kereslet. Éppen ezért új, országos fogyasztóvédelmi vizsgálat indult október 6-án, amelynek keretében azt ellenőrizték, a vállalkozások mennyire tartják be az előírásokat.

– ismertette Schanda Tamás, ide sorolva a fogyasztók megtévesztését. Az akció keretében többek között vizsgálták

  • a hatósági ár megfelelőségét,
  • a vállalkozások weboldalát.

Kiemelte, hogy Budapesten folytatódik a vizsgálat, ugyanakkor a 19 megyében végeztek az ellenőrzésekkel. Eddig összesen 81 vállalkozást vizsgáltak, ebből 20-nál találtak problémát. 100 honlapot néztek át, 14-gyel volt gond. 83 telefonos ellenőrzést is csináltak, itt csak 3,6 százalék volt a problémás eset. Három vállalkozás esetében bírságot kellett kiszabni: náluk nem volt elérhető 19 500 forintért teszt, vagy más problémák merültek fel.

A cél az emberek védelme, senki nem nyerészkedhet a járványon

– szögezte le Schanda Tamás.

Mindenki betartja az előírásokat a HÉV-en (illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette a péntek reggel közzétett, legfrissebb járványügyi adatokat. E szerint itthon 3286 újabb megbetegedést regisztráltak a hatóságok, amivel 71 413 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 1699 főre emelkedett. Azt is kiemelte, hogy 17 953-an már meggyógyultak, és 51 761 aktív fertőzöttet tartanak számon. 27 százalékuk budapesti, az áldozatok 34 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka úgyszintén. Jelenleg 3753 beteget ápolnak koronavírussal kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen.

Azt kiemelte, hogy jelenleg 86 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig tart a fertőtlenítés az őszi szünet alatt.

– mondta, utalva a mindenszentekre, és a halottak napjára. "Aki tünetet érez magán, az ne látogasson ki a temetőbe, inkább gyújtson gyertyát otthon. Kerüljük a tumultust" – tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hétvégén is be kell tartani maszkviselési szabályokat, így a tömegközlekedésen, és a temetőkben is hordani kell a védőfelszerelést. "Tartsuk be a távolságtartási előírásokat, és gyakran mossunk kezet" – tette hozzá.

Egy maszkot viselő nő felszáll a villamosra (illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette, hogy

hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok.

Elmondta, a részletes szabályok tegnap jelentek meg a Magyar Közlönyben. "A változások a magyar emberek érdekében történtek" – mondta. "Szigorodtak a szankciók mértékei is. Nem az a célunk, hogy büntessük az embereket, a rendőrök mindig arányosan járnak el" – fűzte hozzá.

Kiss Róbert kiemelte, hogy hétvégén rendőrök lesznek a temetők környékén. "A magyar rendőrség felkészült ezeknek a feladatoknak az ellátására" – szögezte le.

Tájékoztatott arról is, hogy a kormány meghosszabbította a határellenőrzést december 1-ig. A szabályok a Magyar Közlönyben olvashatóak.

Kiss Róbert beszámolt arról is, az elmúlt 24 órában járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt 86 esetben kellett eljárniuk a rendőröknek.

A tömegközlekedési eszközökön nem megfelelő maszkviselés miatt az elmúlt napon 16,

a vonatkozó jogszabály hatálybalépése óta pedig 732 emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek.

A napi esetszámmal kapcsolatban kifejtette, egy emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek, 15 esetben figyelmeztetést alkalmaztak.

Az üzletekben és a közintézményekben a jogszabály életbe lépése óta 1477 emberrel szemben intézkedtek amiatt, mert nem megfelelően viselték a maszkot; a napi esetszám legutóbb 70 volt, a figyelmeztetések mellett 13 emberre helyszíni bírságot szabtak ki, 11 embert pedig feljelentettek a rendőrök.

Az alezredes kifejtette, a járványügyi készültség szeptember 21-ei bevezetése óta eddig 2205 esetben intézkedtek védelmi szabályok megszegése miatt, ebből jelentős a figyelmeztetések száma, 1837 esetben alkalmazták ezt a szankciót.

A tranzitálási szabályok megszegésével kapcsolatban tegnap 43 intézkedést kellett kezdeményezniük a rendőröknek, ebből 47 esetben figyelmeztetés, egy esetben helyszíni bírság volt.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette, hogy

járványügyi rémhírterjesztés miatt 143 esetben rendeltek el büntetőeljárást, tavasszal 67-et, jelenleg 3 van folyamatban, 10 gyanúsítottat hallgattak ki.

"Nagy károkat okoznak azok, akik álhíreket terjesztenek a védőoltások ellen, vagy csúsztatnak" – válaszolt sajtókérdésre Galgóczi Ágnes. "A járvány előrehaladtával további intézményeket vonunk be a Covid-ellátásba, megfelelő számú ágy és egyéb eszköz fog rendelkezésre állni" – szögezte le az NNK osztályvezetője.

Kiss Róbert rendőr alezredes kérdésre válaszolva elmondta, hogy megváltoztak ugyan a karantén elrendelési szabályok, azonban a magyarországi személyforgalomban beutazókra, az ingázókra, és a sportrendezvényekre beutazó személyekre vonatkozó szabályokra ez nem érvényes.

Korábban írtuk:

Az Operatív Törzs péntek reggeli közlése szerint 3286 újabb megbetegedést mutattak ki itthon, ezzel 71 413 főre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek 27 százaléka, a halottak 34 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen.

Hétfőtől új világ, erőből betartatjuk a szabályokat! - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, utalva a maszkviselési szabályok szigorítására.

A kormány döntése értelmében meghosszabbítják a határellenőrzést december 1-ig - derül ki a Magyar Közlönyben közzétett legfrissebb rendelkezésekből.