Brüsszel a járvány közepén is csak a piacot védi

Vágólapra másolva!
Magyarország többfajta, többek között orosz és kínai koronavírus-vakcina beszerzéséről is tárgyal, azonban Brüsszel szerint nem lehet használni unión kívüli szert a járvány elleni védekezésben. A Magyar Nemzet információi szerint az EU, piacvédelemre hivatkozva, csak a kereskedelmi forgalmat tudja megtiltani, a beszerzett oltóanyag hazai egészségügyi felhasználását nem.
Vágólapra másolva!

Minden vakcinának, amely az Európai Unióban elérhető vagy elérhetővé válik, meg kell felelnie a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak – jelentette ki Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján pénteken. Mamer arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy miként illeszkedik az uniós bizottság oltások beszerzésére és terjesztésére javasolt, szigorú minőségi megfelelést rögzítő stratégiájába az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette, Magyarország a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytat.

A Bizottság szóvivője Magyarország említése nélkül kiemelte: nem lehetséges unión kívüli országból oltóanyagot vásárolni és használni az Európai Unióban a szükséges és érvényben lévő uniós eljárásoknak és elvárásoknak való megfelelés hiányában.

Vivian Loonela illetékes bizottsági szóvivő pedig arról beszélt, hogy az Európai Bizottság intenzív tárgyalásokat folytat több oltóanyaggyártóval, amelyek termékfejlesztései ígéretes eredményeket mutatnak. A bizottság eddig három vételről szóló megállapodást kötött a vakcinákhoz való hozzáférés biztosítása érdekében, és további három gyártó esetében közel áll a tárgyalások lezárásához. Arra emlékeztetett, hogy az uniós bizottság ajánlást tett közzé a vakcinák szállítására és tárolására vonatkozóan. – Világos, szükséges és kulcsfontosságú, hogy valamennyi tagállamban technikailag összehangolt és politikailag elfogadott oltási stratégiák készüljenek, beleértve a hatékony és következetes kommunikációt és az álhírek elleni küzdelmet. Kiemelt fontosságú a koronavírus elleni hatékony és biztonságos oltóanyagok gyors fejlesztésének és jóváhagyásának támogatása – mondta. A szóvivő azt is hozzátette: minden vakcinának, amely engedélyt kap arra, hogy az unió piacára kerüljön, meg kell felelnie az Európában forgalmazott gyógyszerekre vonatkozó magas szintű biztonságossági és hatékonysági követelménynek.

A Magyar Nemzet információi szerint az Európai Unió a piacvédelemre hivatkozva csak azt tilthatja meg, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön az esetlegesen Magyarország által vásárolt orosz vagy kínai vakcina. Amennyiben az oltóanyag állami készletben marad, akkor azt a magyar egészségügy felhasználhatja.

A koronavírus elleni harc jegyében Magyarország mindenkivel, így orosz és kínai gyártókkal is tárgyal.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában egyebek mellett közölte: december végén, január elején várható, hogy a koronavírus elleni első adag vakcina megérkezik Magyarországra, így a krónikus betegeket, a legveszélyeztetettebb időseket január környékén be lehet oltani.

– Nagy tömegben pedig valószínűleg áprilisban érkezik meg az oltóanyag – mondta a kormányfő. Hozzátette: az operatív törzset egy átoltási terv elkészítésére utasította, és a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytatnak, így könnyen lehet, hogy tavasszal két-három fajta vakcina is lesz Magyarországon.

Karácsony előtt érkezhet meg az első szállítmány

A Magyar Nemzet értesülése szerint eddig hat vakcinagyártóval tárgyaltak az uniós országok.

Az AstraZeneca cég szerződéstervezetét 2020. augusztus 14-én küldte meg a tagállami képviselőkből álló Steering Board tagoknak. A cég összesen maximum 300 millió adag vakcina gyártását vállalja az EU piacára, az országok pedig lakosságszám arányosan kapnak belőle, amennyiben igényt tartanak rá. Ehhez a szerződéstervezethez hazánk 2020. augusztus 24-én csatlakozott. Hazánk a megrendelt oltóanyag-mennyiséget havi elosztásban fogja megkapni az előzetes tervek szerint 2020. december 20-tól. Fontos jelezni, hogy ez egy előzetes menetrend, és megváltozhat. Összhangban a holland, francia és spanyol szakértők álláspontjával, a magyar szakértők álláspontja az AstraZeneca vakcinájáról az volt, hogy a rendelkezésre álló eddigi adatok alapján hatékony immunválaszt volt képes kiváltani, jól tolerálható, biztonságos szernek tűnik, amely jó eltarthatósággal is rendelkezik.

A Sanofi-GSK az oltóanyag-beszerzési szerződés tervezetét 2020. szeptember 17-én küldte meg a tagállamoknak. A cég összesen maximum 300 millió adag vakcina gyártását vállalja az EU piacára. A vakcina oltási sorozat két, 3-4 hetes időközzel beadandó adagból áll.

A Janssen Pharmaceutica NV 2020. október 8-án küldte meg a szerződéstervezetet, melyhez hazánk 2020. október 14-én csatlakozott. A cég vállalja 200 millió adag oltóanyag (ún. alap oltóanyag mennyiség) szállítását a tagállamok által kijelölt nemzeti központokba. A magyar szakértők álláspontja a Janssen vakcinájáról a rendelkezésre álló eddigi adatok alapján az volt, hogy az hatékony immunválaszt volt képes kiváltani, jól tolerálható, biztonságos, jól eltartható szer.

Azt is megtudta a lap, hogy a fentieken túl további három céggel zárultak már le a tárgyalások.