Novák Katalin: Egy fiatal pár a közös életük elindulásakor akár közel 35 milliós támogatást vehet igénybe

Vágólapra másolva!
Novák Katalin családügyi miniszter a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kormány családpolitikai programjáról, arról, hogy miben tud az állam segíteni egy fiatal párnak.
Vágólapra másolva!

A politikus a családok támogatásáról azt mondta el, a kormány nem pénzt költ a családokra, ezt leginkább befektetésként érdemes felfogni, persze így is jelentős összegekről van szó, hiszen például Magyarország a GDP 5 százalékát fordítja erre a célra, miközben a NATO tagországoknak a honvédelemre 2 százalékot kell fordítani. A kormány 2020-ban megközelítőleg 2500 milliárd forinttal támogatja a családokat, ez két és félszer nagyobb összeg, mint 10 évvel ezelőtt volt. Ám mégis ezeket a támogatásokat befektetésként értelmezi a kormány, hiszen mindenkinek az a célja, hogy a következő generációt hozza helyzetbe, hiszen övék a jövő, ők építik fel a nemzetet.

Ami a konkrét számokat illeti, Novák Katalin elmondta, egy fiatal pár, amennyiben úgy gondolja, elkezdik a közös életüket, akkor először a babaváró támogatást vehetik igénybe, ez egy 10 milliós kezdőtőkét jelent számukra. Ez egy szabadon felhasználható kamatmentes kölcsön, amit akkor nem kell részben, teljes egészében visszafizetni, ha a pár egy-kettő-három gyereket vállal. Ezt követik a különböző otthonteremtési programok, amelynek folyamatosan bővülnek az elemei. Összességében egy fiatal pár a közös életük elindulásakor akár közel 35 milliós támogatást vehet igénybe, amire még sehol nem volt példa a világban.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.