Dömötör Csaba: Csak a lehető legnagyobb fegyelmezettséggel csillapíthatjuk le a második hullámot

Dömötör Csaba, Fidesz eredményváró, EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019
Vágólapra másolva!
Nem számíthat az ország lazító intézkedésekre egy olyan helyzetben, amikor egész Európában tombol a koronavírus-járvány. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában többek között arról beszélt, hogy a mostani válságkezelésben felmutatott teljesítmény határozza majd meg a két év múlva esedékes országgyűlési választásokat. Szerinte addigra teljesen összeforr a Gyurcsány-koalíció, amely bedarálta az MSZP-t, sakkban tartja a kisebb baloldali pártokat, és most már a Jobbik trófeája is ott figyel a falon. Ilyen értelemben a baloldal két év múlva a múltat fogja indítani, értékelte Dömötör Csaba, hozzátéve: „mi inkább a jövőt választanánk".
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba beszélt a járványügyi szigorításokról, ugyanis csak a lehető legnagyobb fegyelmezettséggel csillapíthatjuk le a második hullámot. A kormányzati döntések mögött minden esetben a járványügyi szakemberek véleményei és javaslatai vannak. Áprilisban állhat majd rendelkezésre nagy tömegben az oltóanyag, így áprilistól lehet majd lehetőségünk arra, hogy megszabaduljunk a koronavírustól - mondta az államtitkár. Mindenesetre lazító intézkedésekre nem lehet számítani egy olyan időszakban, amikor Európa-szerte tombol a járvány - tette hozzá.

Dömötör kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ápolói béremelés folytatódik. A januári 14 százalékos után november 1-jétől újabb 20 százalékos emelést kapnak az ápolók, több hullámban pedig összesen 72 százalékot.

Dömötör Csaba pert nyert Czeglédy Csabával szemben, miután diákok és nyugdíjasok megkárosítójának nevezte őt. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

Az államtitkár utólag is nagyon helyesnek tartja a parlament döntését a kártalanításról, hiszen több száz embert kellett kártalanítani ebben az ügyben.

A baloldali sajtóval kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem csak ebben az ügyben hallgatnak, hanem amikor

Gyurcsány Ferenc a szeretetről szónokol a 2006-os rendőrattak évfordulóján, amikor jobboldali szavazókat neveznek patkánynak vagy éppen agymosottnak, és akkor is, amikor Dobrev Klára olcsónak és tanulatlannak nevezi a magyar munkavállalókat.

Illetve szóba került az is, hogy a baloldal rendszerszintű lejárató kampányt folytat Magyarország ellen: többezres listára küldtek lejárató körleveleket, Magyarországot mószeroló konferenciákon szónokolnak, név nélküli vagy névvel vállalt feljelentéseket tesznek hazánk ellen. Most lebuktak egy terebélyes hazugsággal, mert azt mondták: nem egyeztetett Donáth Anna momentumos politikus Věra Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével. Közben meg máshol azzal kérkedtek, hogy rendszeresen egyeztettek vele. Az ilyen esetek mutatják meg igazán azt, hogy egy politikusnak a saját hazája a fontosabb vagy a személyes hatalmi ambíciói. Az ő esetükben mindig az utóbbi. De hogy miért kell román pártnak kampányolni, ha a magyar pártok is indulnak Erdélyben, azt még ebből a logikából sem tudom levezetni, egyszerűen nem értem - mondta Dömötör Csaba az interjúban.

Dömötör Csaba Fotó: Csudai Sándor - Origo

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a kormányt megkerülve az európai uniós járványalapból közvetlenül szeretne pénzhez jutni, az államtitkár ezzel kapcsolatban közölte, hogy a baloldali önkormányzatok politikai alapon szeretnék osztani az uniós pénzeket. Ezzel szemben a kormány Magyarország minden térségének, minden városának biztosít uniós forrásokat. Másrészről viszont csak azokkal az uniós pénzekkel számolhatunk százszázalékosan, amelyeket a nemzeti kormányoknak címkéznek fel. Ezzel szemben ha Brüsszelben kell közvetlenül pályázni, akkor arányaiban sokkal több áramlik vissza a gazdagabb tagországokhoz. Így hát a baloldali kezdeményezés a forrásvesztés súlyos kockázatával jár, tehát súlyos hazardírozás az uniós pénzekkel - fejtette ki álláspontját a kormánypárti politikus.

A jobbikos Jakab Péter parlamenti krumplis akciójáról annyit mondott az államtitkár, hogy

Ez a fajta tevékenység a mondanivaló hiányát jelzi szerinte szerinte. A szerencsi választással és az összellenzéki Bíró László korrupciógyanús ügyeivel kapcsolatban Hadházy Ákos független képviselőre terelődött a szó, akit Dömötör Csaba a magyar közélet „VV Ákijaként" írt le, aki egyre ordenárébb táblákat mutogat fel, és egyre nagyobb hazugságokkal próbálja meg felhívni magára a figyelmet.

- mondta az államtitkár.

A 2022-es országgyűlési választásokkal kapcsolatban is kérdezték Dömötört, aki elmondta, hogy szerinte 2022-re teljesen összeforr a Gyurcsány-koalíció. Bedarálták az MSZP-t, sakkban tartják a kisebb baloldali pártokat, és most már a Jobbik trófeája is ott figyel a falon. Ilyen értelemben a baloldal két év múlva a múltat fogja indítani. Ők viszont inkább a jövőt választanák. A Fidesz hazájukat szerető és tapasztalt jelölteket indít majd a választáson.

A negatív baloldali kampánnyal kapcsolatban azt mondta az államtitkár, hogy most a járványkezelés köti le a kormány energiáját, de jó lett volna, ha a baloldal is beszáll a vírus elleni összefogásba, szerinte azonban ez a hajó elment. Messze van még 2022, de a mostani válságkezelésben felmutatott teljesítmény döntő lesz. A kormány már korábban is bizonyított és most is bizonyítani fog.

- mondta a parlamenti államtitkár.