Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta az Operatív Törzs tájékoztatóján a szigorítások kapcsán, hogy milyen maszkot lehet és milyet nem szabad használni a hétköznapokban. A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását. Elárulták, hogy mennyien kerülnek lélegeztetőgépre, és ezeknek a betegnek hány százaléka épül fel.

A járványügyi adatok arról tanúskodnak, hogy a világon, így Magyarországon is növekszik a napi fertőzöttek száma – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Exponenciális növekedés zajlik, egyre nagyobb mértékben nő a pozitív esetek száma, Magyarországon már a harmadik napja közel 4 ezer pozitív esetet regisztrálnak. Fontos a járványügyi intézkedések betartása. Ismertette a legfrissebb hazai járványügyi adatokat. Az elmúlt 24 órában egy 28 éves férfi is meghalt, a legidősebb áldozat 98 éves volt. A kórházban is nő az ápoltak száma, egyenes arányban a fertőzöttek számával. 

Hálásan köszönöm a kitartó és megfeszített munkát, amit orvosaink, ápolóink, műszakvezetőink mutattak be  – mondott köszönetet az egészségügyi dolgozóknak az országos tisztifőorvos. Kiemelte, hogy a kormány 20 százalékkal emeli az orvosok, ápolók bérét. Ez egyfajta elismerés, azonban amit tesznek, az pénzben nem fejezhető ki – mondta Müller Cecília, aki ismertette, hogy ezt hosszú hónapok óta csinálják a járvány kezdete óta az egészségügyben dolgozók.

A textilmaszkok hétköznapi használatra megfelelőekFotó: Csudai Sándor - Origo

A szabályokat muszáj betartanunk – mondta Müller Cecília, aki ismertette, hogy több helyen kell maszkot viselni. Ezek a szórakozóhelyek és vendéglátóhelyek – tette hozzá. (Itt ismertettük a szigorításokat.) 

Ne a kiskapukat keressük  – figyelmeztetett az országos tisztifőorvos, aki szerint az a cél, hogy megvédjük magunk és mások egészségét. Ha a kiszolgálás lassú, akkor is fel kell tennünk a maszkot. Másokra is tekintettel kell lennünk. Akkor is fel kell venni a védőfelszerelést, ha két órán át egy ital mellett ücsörgünk. A józan ész szerint és a cél érdekében tartsuk be a szabályokat, hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília.

A textil- és a sebészi maszkok megfelelőek mindennapos használatra, ha egyszer használatos maszkot használunk, egy tüsszentés után ajánlatos cserélni, elevenítette fel a korábbiakat Müller Cecília. 

A szelepes FFP2, FFP3 maszkok az egészséges egészségügyi dolgozóknak valók, őket védi, hétköznapi használatra ne használjuk, aki a szelepes maszkot hordja, az a szelepen keresztül töményebben fújja ki a koronavírusos levegőt, amennyiben fertőzött, vagyis nem védünk vele másokat, sőt veszélybe sodorhatja a körülötte lévőket.

Az egyéni felelősségét senki sem feledje el - kérte Müller Cecília, aki szerint ezeket a szabályokat be lehet tartani.

A rendőrség is fokozza ellenőrzési tevékenységét. Több és sűrűbb ellenőrzést fognak tartani, szigorított szankciók mellett – emelte ki Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.  A fokozatosság és az arányosság fogja meghatározni a rendőrség tevékenységét, a mostani szabályozás többlet felelősséget ró az üzletek tulajdonosaira – húzta alá. Be kell tartatniuk a rájuk vonatkozó szabályokat. Gál Kristóf beszámolt arról is, az elmúlt 24 órában járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt 174 esetben kellett eljárniuk a rendőröknek. A tömegközlekedési eszközökön nem megfelelő maszkviselés miatt a hétvégén 41 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek. 

Müller Cecília ismertette kérdésre válaszolva, hogy továbbra is működik a kontaktkutatás. Egyre nagyobb feladatot jelent ez – húzta alá, köszönetet mondva a népegészségügyi és rendőrségi dolgozóknak. 

A mai adatok alapján a betegek 7 százaléka kerül lélegeztetőgépre.  Ez az arány picit változik, de az arány 5 és 10 százalék között van a világon – ismertette az országos tisztifőorvos. 

A Szent László Kórház adatai szerint nagyjából 50 százalékos esélye van a gyógyulásra annak, aki lélegeztetőgépre került – ismertette az újabb statisztikát Müller Cecília. 

Különböző országok, különböző eljárások vannak. Magyarországon viszonylag kevés szabályt hoztunk.  Ezeknek a szabályoknak a betartása fogja laposítani a járványgörbét  – válaszolt az újabb kérdésre az országos tisztifőorvos, aki ismét az egyéni felelősségről beszélt a védekezés kapcsán.

Aki szkeptikus, az beszéljen egy meggyógyult koronavírusos beteggel – ajánlotta az országos tisztifőorvos. Mindenkinek azt kívánom, senki ne tapasztalja meg 

a betegséget - zárta a tájékoztatót Müller Cecília.

Korábban írtuk:

A hétfő reggel kiadott legfrissebb adatok szerint 3581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) az elmúlt 24 órában, ezzel 82 780 főre nőtt itthon az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 70 többségében idős, krónikus beteg, így a betegség miatt meghaltak száma 1889 főre emelkedett, 20 476-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 60 415 fő.

Egy ruházati üzlet előtt sétál el egy maszkot viselő nőFotó: Csudai Sándor - Origo

A mai naptól újabb szigorítások léptek életbe itthon, a kormány a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjesztette a maszkviselési kötelezettséget. Mai cikkünkben végigvettük, milyen változások jönnek a járvány elleni védekezésben, és a szigorítások mire vezethetőek vissza.