Orbán Viktor: Ha a vírus terjedése gyors, nekünk is gyorsnak kell lennünk

Vágólapra másolva!
A kormány ma éjféltől bevezeti a rendkívüli jogrendet, határozott ideig, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be. 
Vágólapra másolva!

A kormány tehát éjféltől újra bevezeti a rendkívüli jogrendet, határozott időre. A kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy ezt a jogrendet 90 napra hosszabbítsa meg. A rendezvényeken - sportrendezvényeken, színházban, moziban - csak minden harmadik széken lehet ülni.

A szórakozóhelyek bezárnak, éjszakai kijárási korlátozás lesz, éjfél és reggel öt óra között. A tömegközlekedési eszközökön a kormány járatsűrítést rendel el, újra ingyenes a parkolás - jelentette be a miniszterelnök.

A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, azonnal bezárják

- mondta Orbán Viktor.

- hangsúlyozta.

A kormányülés után - amelyen áttekintették a járványügyi helyzetet Magyarországon és európai összefüggésben - Orbán Viktor kifejtette: a járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió lakosra jutó fertőzött, mint Magyarországon, "nyugatabbra pedig még ennél is rosszabb a helyzet".

Közölte: ez azért fontos, mert tapasztalataik szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, akkor december közepére a kórházak elérik a teljesítőképességük határát - mondta.

Úgy látja, a járvány most is - éppúgy, mint tavasszal - az idősek és a krónikus betegek életét veszélyezteti leginkább, "vagyis a szüleink és a nagyszüleink komoly veszéllyel néznek szembe".

A kormányfő kijelentette: eljött az ideje, hogy újabb lépéseket tegyenek, hogy megvédjék a kórházak működőképességét és az idősek életét is.
Úgy fogalmazott:

a politikai vitákat most félre kell tenni, "gyors cselekvésre és időben meghozott intézkedésekre lesz szükségünk".

Emlékeztetett: legutóbb is két hét kellett, hogy az Országgyűlés olyan jogszabályokat fogadjon el, amelyekkel büntetni lehet a maszkviselés szabályainak megsértését. "Ez abszurd, ebben a helyzetben végképp abszurd" - vélekedett.

- indokolta Orbán Viktor a rendkívüli jogrend ismételt bevezetését.

- mondta a miniszterelnök.

- mondta a miniszterelnök.

Magyarország az EU-val, Kínával és Oroszországgal is tárgyal a vakcináról.

- zárta a miniszterelnök a bejelentést.