Kilépett egy volt országgyűlési képviselő a baloldalra átállt Jobbikból

2020 Jobbik Samu Tamás Gergő Szarvas sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Kilépett a Jobbikból Samu Tamás Gergő, a párt korábbi parlamenti képviselője, megyei elnöke, jelenlegi megyei képviselő - értesült az Origo megbízható forrásból. A politikus az elmúlt időszakban többször is bírálta a párt baloldali fordulatát, legutóbb a borsodi időközi választás után. Információink szerint az utóbbi időben megromlott a viszonya a Gyurcsánynak hízelgő Jakab Péter pártelnökkel. A szervezet ezzel egyik külpolitikailag is meghatározó képviselőjét veszítette el. 
Vágólapra másolva!
Bár Samu Tamás Gergő hivatalosan nem jelentette be döntését, azonban Facebook-oldaláról eltűnt, hogy a Jobbik Békés megyei képviselője. Szintén a kilépésre utal, hogy a Békés megyei önkormányzat oldalán immáron független képviselőként van feltüntetve.
Információink szerint Samunak már hónapokkal ezelőtt megromlott a viszonya Jakab Péterrel és a pártvezetéssel, a pártelnök bizalma mostanra teljesen elfogyott a képviselővel szemben. A távozó politikus egyébként a Jobbik delegáltja volt az Európa Tanács Helyi- és Regionális Önkormányzati Kongresszusában, ahol bizottsági alelnöki tisztséget is szerzett. Ezzel

a baloldali párt a nemzetközi színtéren is egyik fontos emberét veszítette el.

A szervezetben csak négy politikust jegyeztek nála magasabban külügyi területen: Gyöngyösi Márton uniós képviselőt, Lukács László Györgyöt, az EBESZ parlamenti közgyűlési tagját, és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűléséből Brenner Kolomant és Dudás Róbertet.
Samu Tamás Gergő Forrás: Facebook

Samu Tamás Gergő a párt még néhány megmaradt radikális politikusainak egyike volt. Az őszödi beszéd után kirobbant megmozdulások egyik aktív résztvevője volt. Bár 2010-ben listáról bekerült az Országgyűlésbe, mivel kiderült, hogy az utcai zavargások során a rendőrséggel is összetűzésbe került, egy évvel később lemondott parlamenti képviselői mandátumáról.

Az utóbbi időben több alkalommal is elégedetlenségét fejezte ki a Jobbik politikájával szemben. Miután a párt csúfosan leszerepelt a tavalyi uniós választáson, közösségi oldalán üzent a vezetésnek. Legutóbb, a baloldal jelöltjének, a jobbikos Bíró Lászlónak a vereségével végződött borsodi időközi választás után azt írta, a voksolás eredménye megmutatta, hogy a Jobbiknak nem kell mindenkivel közösködnie. "A lényeg viszont, hogy bebizonyosodott: a mindenáron mindenkivel mindig összefogás önmagában egy nagy büdös semmi" - fogalmazott a politikus.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a politikus közösségi oldalán elismerte, hogy 17 év után kilépett a pártból. Mint írja, a múlt héten benyújtotta kilépési nyilatkozatát a választmányi elnöknek.

Döntését azzal indokolta, hogy "a Jobbik egy üres, tartalom nélküli párttá vált, amelynek vezetői sokszor nagyon profinak képzelik magukat, de nem tűnik fel nekik, hogy rossz irányba mennek. Kapitányként megbuktak. Ömlik a víz a raktérbe, és már a legénység is távozott. Ők csak tekerik a kormányt, de nem látják, hogy szélcsend van, nincs vízmozgás, és a vitorlák is be vannak vonva."

Értékelése szerint a januárban megválasztott Gyöngyösi-Jakab páros "egy 20 százalékos pártból 7 százalékos pártot csinált. Elég volt." Arra is kitért, hogy a mindennapok során nem képviselte a párt hivatalos irányvonalát. "Ha tetszett, ha nem, én a piacokon és fórumokon nem védtem a CEU-t, elleneztem a tömeges, kontrollálatlan bevándorlást, és kiálltam határon túli testvéreink mellett" - fogalmazott. Majd Jakabéknak odaszúrva azt írta, hogy "a világnézetemet én nem cserélem le csak azért, mert aktuálpolitikailag ez tűnik kifizetődőnek. A világnézet nagyjából állandó. Persze finomul, módosul, változhat. De nem hirtelen és nem ennyit."