Sorra tárta fel a fővárosi állatkert botrányos ügyeit a gazdasági igazgató, Karácsony Gergely helyettesének embere gyorsan kirúgta

Budapest, 2020. augusztus 6. Szabó Roland főigazgató (j) átveszi a Superbrands-díjat Serényi Jánostól, az elismerés hazai alapítójától a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2020. augusztus 6-án. Az állatkert augusztus 9-én ünnepli fennállásának 154. évfordulóját. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Kirúgta Mézes Rózsát, a Fővárosi Állat- és Növénykert gazdasági igazgatóját Szabó Roland megbízott főigazgató - értesült az Origo megbízható forrásból. Úgy tudjuk, a szakember egymás után hozta főnöke tudomására az intézmény botrányos ügyeit, azonban elismerés helyett szerződést bontottak vele. A közöttük lévő feszültség alapvetően abból adódott, hogy míg Mézes a szakmai vonalat képviselte, addig Szabó a városházának köszönhetően, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként került az intézmény élére. 
Vágólapra másolva!

A történet előzménye röviden:

  • az önkormányzati választás után a baloldali városvezetés saját emberét nevezte ki a fővárosi állatkert élére;
  • forrásunk Szabó Roland megbízott főigazgatót Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes bizalmasaként írta le;
  • Kiss az egyik legbefolyásosabb politikus a városházán, Karácsony Gergely első számú helyetteseként nagy hatalom összpontosul a kezében;
  • a politikai alapon kinevezett főigazgató hamar szembe került a szakmai vonallal, így Mézes Rózsa gazdasági igazgatóval;
  • az Origo informátora szerint a szakember sorra tárta fel az állatkertre nézve kellemetlenebbnél kellemetlenebb ügyeket;
  • emiatt Szabó és Mézes kapcsolata annyira megromlott, hogy a megbízott főigazgató belső eljárást indított beosztottja ellen. Informátorunk "bosszúhadjáratként" jellemezte a történteket, és szerinte Szabó célja a szakember megalázása és eltávolítása.

Kiderült, végig igaza volt.

Feltárta a korrupciós ügyeket, kirúgták

Az Origo értesülései szerint ugyanis Szabó Roland október 29-én kirúgta alkalmazottját. Forrásunk elmondása szerint erre "közös megegyezésbe csomagolva" került sor, amit az jelenti, hogy Mézes Rózsára "rákényszerítették" a felmondást. Hozzátette, hogy az állatkert korrupciós, és egyéb sötét ügyeit feltáró gazdasági igazgatóval titoktartási szerződést is aláírattak. Ennek értelmében csak "külön felmentéssel" tud nyilatkozni az intézmény ügyeiről.

- kommentálta az állatkert vezetésének lépését. Informátorunk szerint Szabóéknak van okuk a riadalomra, hiszen az elmúlt hónapokban "komoly bűncselekmények" történtek az intézmény falain belül. Egy konkrét ügyet is megemlített:

a NAV házkutatást tartott áfacsalás miatt.

Ennél többet azonban nem árult el az ügyről. Szerinte nem véletlen, hogy elhallgattatták a volt gazdasági igazgatót, hiszen folyamatban van a főigazgatói pályázat, amire a jelenlegi vezető is aspirál. Szabó megbízatása egyébként decemberig tart, eddig az időpontig kellene rendet raknia az állatkertben annak érdekében, hogy az új főigazgató rendezett körülmények között tudja átvenni az irányítást.

Megszabadult a piszkos ügyeket feltáró gazdasági igazgatójától Szabó Roland főigazgató (j) Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Időseket veszélyeztetett, mégis megvédte

Minden bizonnyal ez az ügy csak a jéghegy csúcsa, azonban jól megmutatja, milyen viszonyok uralkodnak a fővárosi fenntartású intézményben, és a Karácsony Gergelyék által kinevezett vezető hogyan viszonyul a hatalomhoz.

Magyarországon március közepe és június közepe között volt érvényben a veszélyhelyzet. Mint ismert, az ország teljes erejével küzdött az akkor még teljesen ismeretlen koronavírussal, a kormány szigorú intézkedéseket hozott. A különleges jogrend bevezetésével betiltották a rendezvényeket, bezárták a szórakozóhelyeket, mozikat, és - ami jelen esetben a legidevágóbb - látogatási tilalmat vezettek be a kulturális intézményeknél. Úgy tudjuk, az állatkert vezetése a jogszabálynak megfelelően hozott egy szigorú belső utasítást. A szabályzatban többek között arról rendelkeztek, hogy

a 65 év feletti dolgozók, és önkéntesek nem állhatnak munkába.

Értesülésünk szerint ennek ellenére volt olyan alkalmazott, aki nyíltan a szabályok kijátszására buzdított, és ami legalább ekkora probléma, Szabó védelmébe vette az illetőt. Az intézmény dolgozója május 20-án küldött ki egy levelet az állatkert önkénteseinek listájára, 108 külsős személy részére. Ebben azt fejtegette, hogyan lehetne a 65 év feletti önkénteseket becsempészni az intézménybe.

"Megkérdeztem, hogyan jöhet be az, aki 65 év feletti, és látogatóként nem engedik be a főkapun, illetve az elefántoson sem. (...) Tehát aki be szeretni jönni, az jöjjön holnap, vagy a hét bármelyik napján 8:30 és 9:00 között az Elefántos kapuhoz. Azt fogjuk játszani, hogy mindenki 65 év alatti segítő. Legyen nálatok, kesztyű, maszk és az önkéntes-igazolvány" - fogalmazott.

Forrás: Origo

Információnk szerint óriási botrány lett az akcióból, többen személyesen jelezték felháborodásukat Szabó Rolandnak. Volt olyan is, aki azonnal elküldte volna a felelőtlen alkalmazottat. Csakhogy a baloldali városvezetés által az intézmény élére ültetett főigazgató első körben "hatalmaskodva" lesöpörte az asztalról a "kritikákat".

Belepiszkáltak a közbeszerzésekbe

Forrásunk arról is beszámolt, hogy az intézményben gyakran "belepiszkáltak" a már elindított, dokumentált megrendelésekbe. Elmondása szerint ezt olyan módon tették, hogy utólagosan hoztak "jobb ajánlatokat" ismerősöktől. "Az apparátus gyakorlatilag nem vette figyelembe a közbeszerzési szabályokat, az ezekkel járó kötöttségeket, és a pénzügyi szabályzatokat. Mindenki azt rendelte meg, amit akart, és ahonnan akart" - ismertette, hogy az intézményben mindennaposnak számít a közbeszerzések "megbuherálása".
Ebbe a körbe sorolta Serdült Ádám kertészeti és botanikai osztályvezető ügyét, aki állítása szerint gyanús körülmények között vonta vissza egy lajtoskocsi adagolójának javításával kapcsolatos megrendelést. Miután a szabályosan ellenjegyzett megrendelést töröltette, a Bz-Dt Diesel Centrum nevű céget hozta helyzetbe. Informátorunk szerint ezzel nemcsak az volt a probléma, hogy Serdült a vállalkozást kapcsolatai alapján választotta ki, hanem az új ajánlatot nem terjesztette fel gazdasági ellenjegyzésre a gazdasági igazgatósághoz.
- magyarázta, hozzátéve, hogy Szabó Roland szemet hunyt a történet felett.

A fővárosi állatkert visszaéléseivel korábban több cikkben is foglalkoztunk, ezeket itt és itt tudja elolvasni.