Népegészségügyi központ: Karácsony Gergely téved, az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre

M3 metró déli szakasz, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely főpolgármester téved, az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az NNK emlékeztetett: a fővárosi önkormányzat antigéntesztek beszerzését jelentette be, Karácsony Gergely pedig azt mondta, hogy "az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek".
Vágólapra másolva!

Az antigéntesztek ugyanis nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatók tömeges, közösségi szűrésre sem, mivel

azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket mutatnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel "fals negatív eredményt mutat majd".

A tesztelt ember tehát megnyugszik, hogy nem kapta el a vírust, közben pedig megfertőzi a környezetét - közölte a központ.

Felhívták a figyelmet arra: az antigénteszt használata a középsúlyos és súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban. Az antigénteszteknél ugyanis nagyobb mennyiségű vírus és azon belül az antigén (vírusfehérje) jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést. A két teszt nem hasonlítható össze, ezért is készült külön eljárásrend az egészségügyi szolgáltatóknak - olvasható az NNK közleményében.

Karácsony Gergely Fotó: Koncz Márton - Origo

Karácsony Gergely szerdán jelentette be, hogy intenzív tesztelési kapacitásbővítésbe kezd a fővárosi önkormányzat, százezer antigénteszt beszerzését indítják el napokon belül a koronavírus-járvány megfékezéséért. A főpolgármester szerint erre azért van szükség, mert a PCR-tesztek eredményei lassan érkeznek meg, néhány szociális intézményben akár tíz napot is várni kell azokra, és így nem lehet hatékonyan védekezni.

Csakhogy most kiderült: szakértők szerint az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre. Hatalmasat tévedett tehát a főpolgármester.