A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az intézkedéseket akkor tudják bevezetni, ha a parlament megszavazza. Mutatjuk a részleteket.

A járvány Európában továbbra is felszálló ágban van, a járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában nyolcmilliónyian betegedtek meg. Tapasztalataink szerint a járvány lefolyása Magyarországon 1-2 hét késéssel követi az ausztriait. A kórházakat ugyan felszereltük és minden rendelkezésre áll - ágyak, lélegeztetőgépek, maszkok, védőfelszerelések -, és az orvosaink, ápolóink emberfeletti munkát végeznek, de ők is emberek, számuk véges, a vakcináig pedig több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel, ezért a megbetegedések számát csökkenteni kell, a maszkviselés már nem elég. Korlátozó intézkedésekre van szükség - így kezdte tájékoztatóját a miniszterelnök.

Ha az Országgyűlés megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be- mondta Orbán Viktor, és felsorolta az intézkedéseket:

Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. 8 órára mindenkinek haza kell érnie. Felmentést csak a munkába járás és az onnan hazajárás esetében, valamint rendkívüli esetben lehetséges. Minden gyülekezés tilos. Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak. Az üzletek, fodrászatok, egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak. A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

Általános rendezvénytilalom lép életbe, családi összejöveteleken, magánrendezvényen legfeljebb 10-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges, az egyházi, illetve polgári szertartáson csak a szertartás megtartásához szükséges személyek, továbbá a szülők, tanúk, testvérek vehetnek részt. A temetésen maximum 50 fő vehet részt. A sportmérkőzések zárt kapusak lesznek. Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos. A szabadidős létesítményeket - fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, színházak, állatkertek - bezárják.

A felsőoktatás csak online formában működhet, és az összes kollégiumot (felsőoktatásit is) be kell zárni. A középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék, óvodák, általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak.

A kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat tesztelik, akkor is, és ezt őszintén, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 %-os biztonságú.

A Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első 30 napban, a november 8-ig történt foglalásokat, illetve azok 80 %-át az állam megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket. Az éttermeknek, szabadidős létesítményeknek erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni a dolgozóiknak, az állam a munkavállalók bérének felét megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

Ezeket a korlátozó intézkedéseket 30 napra vezetik be (szükség esetén meghosszabbíthatják) az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek hatályba - ha megszavazza a parlament kedden.

Nem lesz könnyű, de a vakcina már elérhető, belátható távolságban van, addig kell kibírni, addig is vigyázni kell az idősekre, betegekre, és be kell tartani a szabályokat. Ha összefogunk, együtt újra sikerülhet - zárta a videót Orbán Viktor.