A baloldal a járvány alatt is csak a pénzbehajtásra tud gondolni

M3 metró déli szakasz, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint elfogadhatatlan a főváros által tervezett újraindítási adó, a jelenlegi, válság sújtotta helyzetben semmilyen formában nem támogatható a még működő és a gazdaságot életben tartó vállalkozások megsarcolása - jelentette ki Parragh László, az MKIK elnöke a Magyar Nemzetnek. Időközben kiderült, hogy Hódmezővásárhelyen durva megszorításokba kezd Márki-Zay Péter baloldali polgármester.
Vágólapra másolva!

Parragh szerint az erről szóló egyeztetésből kihagyták a vállalkozói oldalt, illetve a gazdasági kamarákat. Karácsony Gergely főpolgármester nemrégiben jelentette be, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyeket szerinte a válság kevésbé érintett, de az adótámogatásokból előnyük származik, a korábbi két százalék helyett 2,5 százalék iparűzési adót kellene befizetniük, ami lehetőséget teremtene a fővárosi intézmények és cégek dolgozóinak 2021. évi bérfejlesztésére.

Karácsony Gergely Fotó: Koncz Márton - Origo

Parragh László azt mondta, hogy

a fővárosnak a vállalkozások külön terhelése nélkül, saját forrásból kell megoldania működési költségeinek kigazdálkodását is.

"A városvezetésnek egyeztetnie kell a kormánnyal, mivel a módosítás az iparűzési adóval kapcsolatos törvénymódosítást igényel. Reméljük, egy adóemelést a kormány a jelenlegi helyzetben nem támogat" - jelentette ki.

Parragh László: Az adóemelés elbocsátásokhoz vezethet Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzátette, hogy a pandémia miatt kialakult recesszív gazdasági helyzet miatt a nagyvállalatok költségvetése is feszítettebbé vált, így egy adóemelés rövid távon elbocsátásokat okozhat, hosszú távon pedig azzal a következménnyel járhat, hogy a cégek elköltöznek Budapestről.

"Jelenleg a vállalkozások azt szeretnék látni, hogy milyen intézkedésekkel kívánja a főváros megsegíteni, támogatni a cégeket, megadva az esélyt a túlélésre.

A külföldi példáknál is azt látjuk: a városvezetés tudomásul vette, hogy azok a vállalkozások, amelyek eddig befizettek a büdzsébe, most támogatásra szorulnak azért, hogy ne menjenek tönkre, és a jövőben újra fizetni tudjanak.

A jelenlegi gazdasági környezet sokkal inkább az adócsökkentések, a moratóriumok, a kedvezmények és a támogatások kialakítását teszi szükségessé a vállalati szférának, semmint egy újabb adóteher kivetését" - tette hozzá az elnök.

Durva megszorítások jönnek Hódmezővásárhelyen

Megszorításokkal, sarcokkal kezelné Hódmezővásárhely csődközeli helyzetét Márki-Zay Péter – írta a Promenád.hu. A polgármester vasárnapi élő videójában bejelentette: földadó és ebadó kivetésén gondolkodik. Ezeket – úgymond – „megbeszélné" a közgyűléssel. Bár a jelenlegi veszélyhelyzetben és különleges jogrendben amúgy közgyűlés nem tartható, és a polgármesteré minden döntés joga és felelőssége.

Az egyik ötlete a földadó kivetése, itt a csanádpalotai (ugyancsak ellenzéki) önkormányzat példájára hivatkozott. A baloldali polgármester elmondása szerint ezt olyanoknak kellene fizetni, akik nem maguk művelik a földet, hanem haszonbérbe adják ki a területet. A csanádpalotai mértéket figyelembe véve 6000 forint/hektáros földadó kivetését mérlegeli.

Márki-Zay Péter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Emellett ebadót vezetne be, amiből szintén 10-20 millió forintos bevételt vár. Ez persze – ismerte el – „macerás" lehet, mert össze kell majd írni hozzá az ebeket. Végezetül közölte: a lakbérek további emelése is várható. Azt mondta, felülvizsgálták a lakáscélú önkormányzati ingatlanok bérleti díjait, miután sok-sok éve nem volt emelve a lakbér, miközben az ingatlanok állapota leromlott.

A lakbérek folyamatos, inflációkövető, 4-10 százalékos emelését tűzte ki célul, első körben akár 10 százalékos emelést lengetett be a maga részéről.

Még ebben a hónapban szeretne döntéseket hozni, miután egyeztetett a közgyűléssel – jelentette be, hozzátéve, Vásárhely csak így őrizheti meg fizetőképességét.