Novák Katalin: A tehetséggondozás nemzeti ügy, még a vírus sem állíthatja meg

NOVÁK Katalin; VITÁLYOS Eszter Zsuzsanna
Budapest, 2020. november 10. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Babik Anna, az Emmi Tehetségekért Felelős Főosztályának vezetője (b-j) a tehetségügyi koordinációs fórum online ülésén a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2020. november 10-én. Jövőre 3,6 milliárd forintból gazdálkodhat a nemzeti tehetségprogram. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A tehetséggondozás nemzeti ügy, és még a koronavírus-járvány sem állíthatja meg - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum keddi online ülése utáni sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Jövőre minden eddiginél magasabb összegből, 3,6 milliárd forintból gazdálkodhat a nemzeti tehetségprogram.

- mondat Novák Katalin.

Ismertetése szerint az ülésen elfogadták a 2021-2022-es tehetséggondozási cselekvési tervet, amelyet rövidesen a kormány elé visznek, ezután pedig kiírják a pályázatokat. A programok közül kiemelte az idén indított Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramot, melynek segítségével

a tehetséges magyar fiatalok a világ legjobb egyetemein tanulhatnak állami ösztöndíjjal, és már a felvételi költségeinek megtérítésére is lehet pályázni.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Babik Anna, az Emmi Tehetségekért Felelős Főosztályának vezetője a tehetségügyi koordinációs fórum online ülésén a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2020. november 10-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az új cselekvési tervet bemutatva arról beszélt, hogy a célok kijelölése mellett nagy mozgásteret hagynak a pályázóknak, mert szeretnék a legnagyobb szabadságot megadni a tehetséggondozás szereplőinek. Ezért egyszerűsítették, összevonták a pályázati kategóriákat, ám nem kell attól tartani, hogy emiatt egy korábbi jó program megszűnik - tette hozzá.
Elmondta,

alapvetően két fő pályázati kategória lesz: az egyik a tehetségek közvetlen támogatását, például a megfelelő tanulási környezet kialakítását, a másik pedig a szervezetek, közösségek támogatását segíti.

Novák Katalin felhívta a figyelmet: nincs máshol a világon olyan tehetséggondozó program,

amelyhez az állampolgárok is hozzájárulhatnak személyi jövedelemadójuk 1 százalékával.

Emlékeztetett arra, hogy a 2008-ban indult tehetséggondozási programban évente 3 milliárd forintot meghaladó forrásból 350 ezer fiatal tehetséget tudnak felkarolni, segíteni tehetségük kibontakozását.

Budapest, 2020. november 10. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Hozzátette:

az elmúlt bő évtizedben 14 ezernél több programot indítottak el és 22 milliárd forintnál több támogatást adtak a tehetségeknek, illetve az őket segítőknek.

A miniszter szerint az ásványkincsekben, természeti erőforrásokban szegény Magyarországnak a "kiművelt emberfők", azaz a tehetséges magyar fiatalok, köztük a határon túl élők az erőforrásai, ezért érdemes befektetni a felkutatásukba, felkarolásukba, gondozásukba.
Ismertetése szerint a tehetségügy kiemelt szerepét jelzi, hogy az ezzel foglalkozó főosztály közvetlen miniszteri irányítás alá került.

Megemlítette: a múlt héten találkozott Freund Tamással, az Akadémia elnökével és abban állapodtak meg, hogy az MTA még aktívabban kapcsolódik be a nemzeti tehetségprogram munkájába;

az MTA tudósai, kutatói segítik majd a fiatalok útkeresését.

A tudomány és a tehetség ügye elválaszthatatlanul összetartozik - hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.