Az Országgyűlés keddi rendkívüli ülésén döntöttek a kormány által tizenöt napra hirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Mindez azt jelenti, hogy kedd éjféltől (szerda nulla órától) életbe léphet az este 8 óra és hajnali 5 óra közötti kijárási korlátozás, a digitális oktatás bevezetése nyolcadik osztály fölött, a gyülekezés és a rendezvények tilalma, valamint az éttermek bezárása és a meccsek zárt kapussá tétele. A szabályokról még kedden rendelet jelenik meg.

Az Országgyűlés kilencven nappal meghosszabbította a még múlt héten kihirdetett rendkívüli jogrendet. Mindezek alapján szerda éjféltől több intézkedés lép életbe a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében.  

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként még november 3-án jelentette be, hogy november 4-én éjféltől bevezetik a rendkívüli jogrendet. Arra kérte az Országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrendet 90 napig hosszabbítsák meg, még annak lejárta előtt.

Megszavazták a gyorsított eljárást

Az Országgyűlés 4/5-ös többsége kedden megszavazta, hogy gyorsított eljárásban tárgyalja a kormány koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát.

Az Országgyűlés rendkívüli ülése 2020. november 10-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök. A képviselők egyhangúlag - 178 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül - hozzájárultak ahhoz, hogy házszabálytól eltéréssel tárgyalja az Országgyűlés a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló kormányzati előterjesztéstForrás: MTI/Balogh Zoltán

Ezek a szabályok léphetnek életbe

Orbán Viktor miniszterelnök november 10-én közölte: csökkenteni kell a koronavírusos megbetegedéseket, mert ha továbbra is ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. Korlátozó intézkedések bevezetését jelentette be arra az esetre, ha az Országgyűlés megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást. Az intézkedések 30 napra szólnak majd, de szükség esetén meghosszabbíthatóak. 

Ezek a tervezett intézkedések: 

 • Este 8 óra és hajnal 5 óra között kijárási korlátozás lesz.
 • 8 órára mindenkinek haza kell érnie, kivételt csak a munkába és a munkából haza járás, illetve rendkívüli esetek, illetve a kutyasétáltatás jelenthet.
 • Minden gyülekezés tilos, az éttermek bezárnak.
 • Csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.
 • Az üzletek, fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak.
 • A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
 • Általános rendezvénytilalom lép életbe. Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt.
 • Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.
Szerdától jelentősen átalakul a mindennapi életFotó: Csudai Sándor - Origo
 • A temetéseken legfeljebb 50 fő vehet részt.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni.
 • Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.
 • A szabadidős létesítményeket – fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek – zárva kell tartani.
 • A felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni.
 • Középiskolákban nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe.
 • A bölcsődék, óvodák és a 14 év alattiak számára az általános iskolák nyitva maradnak.
 • A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell. 
 • A kereskedelmi és iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-áig történt foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.
 • Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozói után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

A kutyatartók megnyugodhatnak, este nyolc után is sétáltathatják az állataikat - a pontos részletekről az önkormányzatok döntenek.

Az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján pedig az derült ki, hogy a pontos részletszabályok azt követően jelennek majd meg a Magyar Közlönyben, ha az Országgyűlés igent mond a veszélyhelyzet meghosszabbítására. 

Orbán Viktor: A vakcina már belátható távolságban van, addig kell kibírni

Tudom, mindannyian tudjuk, hogy nem lesz könnyű. A következő hetek nehezek lesznek, de a vakcina már belátható távolságban van. Addig kell kibírni. De addig is vigyáznunk kell a veszélyeztetett, a különösen veszélyeztetett honfitársainkra. Vigyáznunk kell az idősekre, a betegekre, és be kell tartanunk a szabályokat. Vigyázzunk egymásra! Ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog 

- mondta még hétfőn Orbán Viktor.