Éjfélkor életbe léptek a koronavírus-járvány elleni intézkedések, így változik az életünk

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, bolt, üzlet, nyitvatartás, rendkívüli nyitvatartás, Budapest, 2020.11.10.
Vágólapra másolva!
Kedd éjféltől hatályosak azok a rendkívüli intézkedések, amelyeket a magyar kormány a koronavírus-járvány terjedése miatt vezetett be. Többek között az ország egész területén kijárási korlátozás lép életbe este nyolc óra és reggel öt óra között, az éttermek bezárnak, és a boltok is csak korlátozott ideig maradnak nyitva. A 10 ezresnél nagyobb települések egyes közterületein kötelező lesz maszkot viselni. A rendelkezések legalább harminc napra megváltoztatják az életünket, az Origo összegezte a legfontosabb tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

Miután emelkedett az új fertőzöttek napi száma, Orbán Viktor kormányfő bejelentette, hogy november 4-én éjféltől ismét rendkívüli jogrend életbe lép életbe Magyarországon. A kormányfő egyúttal új járványügyi intézkedéseket is ismertetett. Most, a veszélyhelyzet parlamenti meghosszabbítása után újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök, ezek megjelentek a Magyar Közlönyben.

Mit kell tudni a veszélyhelyzetről?

Bár tavasszal, a járvány első hulláma idején volt már rá példa, érdemes még egyszer végigvenni, mit is jelent pontosan a veszélyhelyzet, és milyen jogkövetkezményekkel jár. Az Alaptörvény 53. cikke kimondja, hogy a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, továbbá a sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be. A kabinet mindkettővel élt, utóbbiról majd később.

A pandémia elemi csapásnak minősül, hiszen életeket és vagyonbiztonságot veszélyeztet. De mire jogosítja fel a rendkívüli jogrend a kormányt? Ilyenkor rendeletet alkothat, amellyel bizonyos feltételek mellett egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A veszélyhelyzet, és a kormány rendeletei korlátozott ideig maradnak hatályban, az Országgyűlés hozzájárulásával viszont a határidők kitolhatók. Mint ismert, kedden gyorsított eljárás keretében fogadták el a képviselők a kormány a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát. Ennek értelmében a parlament kilencven nappal meghosszabbította a rendkívüli jogrendet, és így kedd éjféltől életbe léphettek a korlátozó intézkedések.

Milyen szabályokra kell odafigyelnünk mostantól?

Kedd éjféltől kilépési korlátozás lép életbe az ország egész területén, mégpedig este nyolc és a reggel öt óra között.

A szabály mindenkire vonatkozik, így azt mindenkinek kötelessége betartani.

A rendelkezés alól felmentést kaphat az, aki a kijelölt időszakban munkába megy, vagy onnan hazafelé tart, továbbá rendkívüli esetekben is van erre mód. Aki 20 óra után fejezi be a munkát, annak nem árt munkáltatói igazolást kérnie, hiszen a rendőrök előtt így tudja bizonyítani, hogy jogosultan tartózkodik otthonán kívül. Ez érvényes az esti taxizásokra is: amennyiben egy rendőr megállítja őket, az utasoknak igazolniuk kell, hogy jogszerűen tartózkodnak az utcán.

A kormány ma döntött arról, hogy a gazdák este nyolc után időkorlátozás nélkül levihetik az utcára sétáltatni a kutyákat.

Ismertető a szigorúbb maszkviselési szabályokról Fotó: Koncz Márton - Origo

A korlátozó intézkedések kiterjednek az éttermekre is, amelyeknek átmenetileg be kell zárniuk. A házhoz szállítás engedélyezett, és az üzemi étkezdék, menzák működhetnek. Az ételek kihordásába a taxikat is be lehet vonni.

A kormány rendelkezéseinek értelmében az üzletek este hét órától bezárnak. Ez a szabály vonatkozik az élelmiszer, és egyéb boltokra, valamint a legnagyobb hálózattal rendelkező boltláncok üzleteire is. A fodrász nyitva maradhat (masszőr és személyi edző sem szerepel a rendeletben), de a kijárási korlátozásokat be kell tartani.

A szállodákra is vonatkoznak a szigorítások: kedd éjféltől csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem. A bezárást követő első 30 napban a november 8-ig történt foglalásoknak a 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, a szálloda alkalmazottai megkapják a fizetésüket.

Általános rendezvénytilalom lép életbe az új szabályok értelmében. Családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb tizen vehetnek részt. Esküvőt csak lakodalom nélkül lehet megtartani, a szertartáson csak annak a megtartásához szükséges személyek, valamint a szülők, a tanúk, a testvérek vehetnek részt. Temetésen maximum ötven fő vehet részt. A sportmérkőzések innentől kezdve zárt kapusak lesznek.

Szabadtéren egyénileg lehet sportolni. Ugyanakkor az amatőr csapatsport kedd éjféltől tilos, így a baráti fociknak például egy időre vége szakad. A szabadidős létesítményeket (fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, színházakat, állatkerteket) bezárják. A rendelkezések arról is szólnak, hogy az éttermeknek, és szabadidős létesítményeknek a bezárásukat követő harminc napig nem kell járulékot fizetni. Az állam a munkavállalók bérének felét megtéríti, ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

A felsőoktatásban és a középiskolák nyolcadik osztálya fölött visszaállnak a táv- és digitális oktatásra. Ezzel párhuzamosan az összes kollégiumot be kell zárni. A szabály nem vonatkozik a bölcsődékre, óvodákra, a 14 év alatti általános iskolásokra, ezek az intézmények továbbra is nyitva maradnak.

A kórházi dolgozókat, tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat gyorsteszttel fogják tesztelni, akkor is, ha ez csak 50-60 százalékos pontossággal mutatja ki a megbetegedéseket.

A miniszterelnök az M1-nek adott, kedd esti interjújában az eddigiekhez képest egy új korlátozó intézkedésről számolt be: kedd éjféltől kötelező lehet a maszkhasználat a közterületeken. Ez a 10 ezer lakos feletti településekre vonatkozik, és a részletszabályokat a polgármesterek alkotják meg.

Meddig maradnak érvényben ezek a szabályok?

Ahogy Orbán Viktor ismertette, a kormány harminc napra vezette be ezeket az intézkedéseket. Ez azonban

a járványhelyzet változásának függvényében szükség esetén meghosszabbítható.

Fontos, hogy mindenki betartsa az előírt szabályokat.

Legalább harminc napra bezárnak az éttermek kedd éjféltől Fotó: Koncz Márton - Origo

Van-e példa máshol ilyen intézkedésekre?

Több nyugat-európai országban sokkal rosszabb a járványhelyzet, mint Magyarországon. Éppen ezért

a magyar kormány legfőbb célja, hogy a kontinensszerte megfigyelhető tendenciát, illetve az egészségügyi rendszer összeomlását elkerülje.

Ausztriában az időseknek sem tudnak mindenhol intenzív ágyat biztosítani, Skóciában arra ösztönzik a baleseti és sürgősségi orvosokat, hogy a beteg és sebesült embereket videóhíváson keresztül lássák el. Franciaországban pedig a páciensek egy részét a szintén túlterhelt Németországba szállítják. Olaszországban, Nápolyban már a kórház előtt parkoló autókban is ápolnak betegeket, mert nincs elég kórházi ágy.

Európában az egyik legszigorúbb járványügyi szabályokat a franciáknál vezették be. Itt országos lezárás van érvényben, aminek értelmében a polgárok csak szükség esetén (élelmiszer, munkavégzés, egészségügyi és családi okok) hagyhatják el otthonukat. Jelenleg tilos a családot, a barátokat meglátogatni, és nem engedélyezettek a belföldi utazások.

Mint ismert, a magyar kormány az osztrák intézkedésekhez hasonló szabályokat léptetett életbe itthon. Az osztrák szigorításokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.